De WAB en oproepkrachten: wat gebeurt er met het 0-uren contract?

De WAB en oproepkrachten: wat gebeurt er met het 0-uren contract?

vr 13 sep 2019

Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) veranderen de regels rond 0-uren contracten, ook wel oproepcontracten genoemd. Zo geldt vanaf 1 januari 2020 een langere oproeptermijn en moeten oproepkrachten na 12 maanden een contract aangeboden krijgen met een vaste arbeidsomvang. De wijzigingen zouden volgens het kabinet moeten zorgen voor meer zekerheid bij oproepkrachten.

Ben je benieuwd hoe je een korte oproeptermijn kunt blijven hanteren? Of hoe je kunt voorkomen dat je een contract met vaste arbeidsomvang moet aanbieden? Lees dan snel verder.

Oproeptermijn van vier dagen

Vanaf 1 januari 2020 moet je als werkgever een oproepkracht minsten vier dagen van tevoren laten weten of hij/zij moet werken. Dit geldt ook voor het afzeggen. Doe je dit niet uiterlijk vier dagen van tevoren dan heeft de oproepkracht recht op loon over de afgesproken uren. Hetzelfde geldt voor het wijzigen van de tijdstippen waarop gewerkt wordt.

In sectoren waar je veel te maken hebt met pieken of waar je afhankelijk bent van weersinvloeden is vier dagen simpelweg te lang. In dat geval kun je ervoor kiezen om oproepkrachten via de uitzend cao in te zetten.

Kortere oproeptermijn met Repay bemiddeling

In een cao mag worden afgeweken van de oproeptermijn van vier dagen. Wanneer je oproepkrachten inzet via de bemiddeling van Repay werken de medewerkers conform de NBBU cao, waardoor de oproeptermijn van vier dagen niet van toepassing is.

Wil je weten hoe het precies werkt? Vraag dan een adviesgesprek aan.

Vaste arbeidsomvang na 12 maanden

Een ander gevolg van de WAB is dat werkgevers een aanbod moeten doen met een vaste arbeidsomvang aan een oproepkracht die langer dan 12 maanden een oproepcontract heeft. Het aantal uren wordt bepaald door het aantal uren dat hij/zij gemiddeld heeft gewerkt gedurende de afgelopen 12 maanden.

Wanneer je dit aanbod niet doet voor de 14e maand, heeft de oproepkracht recht op loon vanaf de uiterlijke datum waarop je het aanbod had moeten doen. De hoogte van het loon hangt af van het gemiddelde aantal gewerkte uren gedurende de eerste 12 maanden.

Een ander gevolg van de WAB is dat werkgevers een aanbod moeten doen voor een vaste arbeidsomvang aan een oproepkracht die langer dan 12 maanden een oproepcontract heeft. Het aantal uren wordt bepaald door het aantal uren dat hij/zij gemiddeld heeft gewerkt de afgelopen 12 maanden.

Wanneer je dit aanbod niet doet voor de 14de maand, heeft de oproepkracht recht op loon vanaf de uiterlijke datum waarop je het aanbod had moeten doen. De hoogte van het loon hangt af van het gemiddelde aantal gewerkte uren gedurende de eerste 12 maanden.

In sectoren waar flexibiliteit cruciaal is voor een efficiënte personeelsplanning, zorgt de WAB dus voor extra uitdagingen. Twijfel je eraan of je nog wel flexibel genoeg bent als je je oproepkrachten volgend jaar een contract met vaste uren moet aanbieden?

Ook in dit geval kan Repay een oplossing bieden.

5,5 jaar flexibele inzetbaarheid

Wanneer je oproepkrachten inzet via de bemiddeling van Repay, vallen zij onder de NBBU cao. De NBBU cao werkt met het fasensysteem, waardoor je nieuwe werknemers tot 5,5 jaar flexibel kunt inzetten.

Op die manier blijf je als ondernemer flexibel en zorgen wij voor goed werkgeverschap. Wil je weten hoe het precies werkt? Vraag dan onderaan een gratis adviesgesprek aan.

Wat gebeurt er met mijn huidige 0-uren contracten?

Heb je op dit moment al oproepkrachten die langer dan 12 maanden voor je werken? Dan is het belangrijk om te weten dat er per 1 januari 2020 een overgangsbepaling gaat gelden voor oproepkrachten. Je moet na de jaarwisseling binnen een maand een contract aanbieden met een vast aantal uren.

Bereid je voor op de komst van de WAB

De WAB biedt meer zekerheid aan oproepkrachten, maar zorgt voor meer onzekerheid bij ondernemers. Vooral in sectoren waar veel behoefte is aan flexibiliteit , zorgen de nieuwe regels voor een extra uitdaging.

Heb je vragen over de inzet van oproepkrachten na 1 januari 2020? Wil je goed voorbereid zijn op de komst van de WAB? Vraag dan een gratis adviesgesprek aan. Wij denken graag met je mee!

Gratis adviesgesprek?

Wil je graag meer weten over onze dienstverlening? Onze adviseurs denken graag met je mee!Deel deze pagina via: