5 tips om te besparen op personeelskosten

Personeelskosten maken meestal een groot gedeelte uit van het totale kostenplaatje van een onderneming en dus is het belangrijk om deze in de hand te houden. Zeker als je wilt groeien als bedrijf, zullen jouw personeelskosten sterk stijgen, terwijl de omzet misschien nog niet zo sterk groeit. Hoe kun je als ondernemer de personeelskosten in de hand houden, zonder in je vingers te snijden? Wij geven je een vijftal tips om dit voor elkaar te krijgen.

Tip 1 Verhoog de productiviteit

Bij de woorden productiviteit verhogen denken veel ondernemers meteen aan automatisering. Menselijke handelingen laten overnemen door computergestuurde handelingen zorgt er inderdaad voor dat de productiviteit kan stijgen. Je hebt tenslotte minder personeel nodig voor hetzelfde werk. Maar de medewerkers zélf weten meestal ook wel hoe zij efficiënter zouden kunnen werken. Vaak hebben zij waardevolle ideeën waar je zelf misschien nog nooit aan hebt gedacht. Door de medewerkers zelf deze ideeën te laten uitwerken, verhoog je de verantwoordelijkheid en daarmee creëer je ook meer werkgeluk voor je personeel.
De productiviteit kan achter blijven door een gebrek aan kennis en ervaring. Door te investeren in opleidingen en cursussen, zijn je medewerkers in staat om hun productiviteit te verhogen. Zo kun je vakinhoudelijke trainingen (laten) verzorgen om kennis op te vijzelen. Daarnaast kan het aanstellen van een coach ervoor zorgen dat medewerkers zich beter ontwikkelen en zich prettiger voelen op de werkvloer. Wat op zijn beurt weer zorgt voor een hogere productiviteit.

Tip 2 Bied slimme arbeidsvoorwaarden

Maak ook eens gebruik van slimme secundaire arbeidsvoorwaarden die de totale loonkosten kunnen drukken. Ben je in onderhandeling met nieuwe of bestaande medewerkers over het basissalaris? Bied dan in ruil voor een lager bruto loon een netto reiskostenvergoeding aan. Of stel voor om deels vanuit huis te werken. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met prestatiebeloningen. Op die manier zorg je ervoor dat medewerkers meer gemotiveerd zijn om bedrijfsdoelstellingen te behalen en beloon je ze alleen wanneer daar resultaten tegenover staan.

Tip 3 Regel je verzekeringen

Financiële tegenvallers schuilen vaak in onvoorziene personeelskosten. Een medewerker die langdurig uitvalt vanwege ziekte of een disfunctionerende medewerker waarvoor je een ontslagprocedure moet opstarten kunnen erg veel geld kosten. Zeker als je een werkgever bent met minder dan 20 medewerkers kan langdurige ziekte flinke financiële consequenties hebben. Een ziekteverzuimverzekering is dan een mogelijkheid om deze risico’s te beperken. Je moet er wel rekening mee houden dat de premie voor deze verzekering relatief hoog is wanneer je maar een aantal medewerkers in dienst hebt.
Naast een ziekteverzuimverzekering zijn er nog meer risico’s die je kunt afdekken door een verzekering af te sluiten. Bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of ongevallenverzekering. Je kunt er ook voor kiezen om personeel via een uitzend- of payrollconstructie te laten werken. De medewerker is dan in dienst bij het payrollbedrijf en jij betaalt een vooraf vastgesteld uurtarief waar alle kosten al in verwerkt zijn. Je hoeft dus geen verzekeringen af te sluiten en bespaart hiermee de, soms erg hoge, premies.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


 

Tip 4 Maak gebruik van subsidies

Wist je dat je als werkgever vaak gebruik kunt maken van een groot aantal subsidieregelingen? Deze subsidies zijn er om werkgevers te stimuleren om mensen aan te nemen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Denk hierbij aan medewerkers met een WIA-uitkering of medewerkers ouder dan 56 jaar met een WW-uitkering. Deze loonkostenvoordelen kunnen oplopen tot duizenden euro’s per jaar en drukken de totale kosten aanzienlijk.
Je kunt ook gebruik maken van een proefplaatsing als je een werkloze of gedeeltelijk arbeidsongeschikte medewerker aanneemt. Tijdens de eerste twee maanden hoef jij als werkgever dan geen loon te betalen aan de medewerker. De uitkering van de medewerker loopt dan gewoon door. Je moet wel de intentie hebben om na deze periode een contract voor een half jaar aan te bieden.

Tip 5 Zorg voor een flexibele schil

Als je flexibel personeel inhuurt, kun je snel inspringen op wisselende omstandigheden. Groei je hard met je bedrijf, maar weet je niet zeker of je die groei lang kunt vasthouden? Ga dan een samenwerking aan met een payroll-of uitzendorganisatie. Met flexibele arbeid loop je minder financiële risico’s en kun je sneller op- en afschalen in aantal uren. Zeker in het geval van seizoensgebonden arbeid, is het essentieel om een goede balans te hebben tussen vast en flexibel personeel. Je kunt beter plannen en hebt hierdoor meer controle op je personeelskosten.

Lees hier meer over de voordelen van een flexibele schil.

Wil jij ook besparen op personeelskosten?

Wil jij kosten besparen door gebruik te maken van een flexibele schil? Dan helpen we je graag verder. Vraag hieronder een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs. Zij zullen in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden met je bespreken.

Voorgestelde berichten: