Hoe zorg je als werkgever voor gezondere werknemers?

De gezondheid van jouw werknemers speelt een belangrijke rol in het succes van jouw bedrijf. Gezonde werknemers zijn namelijk productiever, meer tevreden over hun werk en minder vaak ziek. Gelukkig kun je als werkgever op allerlei manieren bijdragen aan een betere gezondheid van werknemers. Wij zetten enkele tips op een rij.

Gezonde werkplek

Een betere gezondheid begint met het bieden van een veilige en gezonde werkplek. Zorg ervoor dat de werknemers beschikken over voldoende licht, schone lucht en ergonomische werkplekken. Voor het stimuleren van een goede gezondheid kun je gratis fruit of andere snacks aanbieden in de kantine.

Als werkgever dien je er ook voor te zorgen dat de gezondheid van de werknemer niet wordt geschaad. Hierbij kun je denken aan het bieden van de juiste beschermingsmiddelen, afstelling van machines en de belastbaarheid van de werknemer. Iedere werkplek kent hierin zijn eigen uitdagingen. In het RI&E worden deze uitdagingen besproken (zie tip arbobeleid).

Lichaamsbeweging

Een juiste houding is erg belangrijk, ongeacht het type werk dat je doet (staand, zittend of terwijl je in beweging bent). Daarom is het erg nuttig om instructies te geven voor een goede werkhouding en de werknemers er regelmatig aan te herinneren. Ook is het belangrijk om iedereen voldoende pauzes te geven en regelmatig te laten bewegen. Je kunt hierbij denken aan sportactiviteiten, bootcamps of teambuildingactiviteiten. Het stimuleren van fietsen naar het werk kan door middel van een fietsplan.

Flexibele werkopties

Met flexibele werktijden en -plekken, kan de werknemer een betere balans vinden tussen werk en privé. Wanneer iemand eerder mag beginnen en daarmee de spits kan vermijden kan dit bijvoorbeeld veel tijd schelen. Een andere manier om meer flexibiliteit te bieden, is de werkplek. Als de werkzaamheden het toelaten, kun je een werknemer bijvoorbeeld op afstand laten werken. Voor werknemers die ver moeten reizen, kan dit als snel één a twee uur per dag schelen.

Arbobeleid

Als werkgever ben je verplicht om ervoor te zorgen dat jouw werknemers gezond en veilig kunnen werken. Het beleid dat jij als werkgever voert binnen jouw bedrijf wordt het arbobeleid genoemd. Een goed arbobeleid is essentieel voor jouw bedrijf en leidt tot een verhoogde productiviteit. Daarnaast beperkt het de gezondheidsrisico’s en het ziekteverzuim. Het is dus belangrijk om een goed beleid op papier te zetten.

In het arbobeleid moet ook een RI&E (Risico-inventarisatie en -evaluatie) staan. Hierin staat een plan van aanpak met daarin de maatregelen die genomen worden om de risico’s te beperken. Ook dit draagt bij aan een verlaging van verzuim en dus een betere gezondheid van de werknemers. 

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Voorkom stress en een hoge werkdruk

Een hoge werkdruk is slecht voor de werksfeer. Daarnaast zorgt het voor stress, een hoger verzuim en een grotere kans op fouten. Veel werknemers krijgen vroeg of laat te maken met een hoge werkdruk. De constante stroom van taken, verplichtingen en deadlines kunnen dan leiden tot een overweldigende werkdruk.

Gelukkig kun je als werkgever veel druk wegnemen, terwijl de productiviteit daar niet onder hoeft te lijden. Zo kun je werknemers leren om prioriteiten te stellen of om ‘nee’ te zeggen tegen collega’s. Lees alle tips in het blog ‘Hoe beperk je de werkdruk en verhoog je de productiviteit? 5 tips‘.

Verzekerd van goed werkgeverschap

Als ondernemer wil je natuurlijk doen wat jij het liefste doet en dat is ondernemen. Door samen te werken met Repay bespaar je niet alleen tijd, maar ben  je ook verzekerd van goed werkgeverschap. Zo zijn medewerkers verzekerd van een tijdige en juiste uitbetaling van het salaris en zijn zij collectief verzekerd tegen ongevallen. Als ondernemer blijf je gewoon verantwoordelijk voor de dagelijkse planning en de aansturing van het personeel. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Vraag dan hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan.

 

Voorgestelde berichten:

 

Praktijkcase: Profuomo

Praktijkcase: Profuomo

Van zakelijk dassenlabel naar een smart casual mannenmodemerk. Profuomo heeft in bijna negentig jaar de nodige veranderingen doorgemaakt. Het Nederlandse modebedrijf blijft zichzelf uitdagen.

Lees meer

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.