Vakantiekrachten: de voor- en nadelen

Vakantiewerk is voor scholieren en studenten een ideale manier om tijdens de zomermaanden wat extra geld te verdienen. Voor bedrijven zorgen vakantiekrachten voor extra capaciteit om piekmomenten of de afwezigheid van vaste collega’s op te vangen tijdens de zomermaanden. Ideaal zou je zeggen. Toch kleven er ook nadelen aan vakantiekrachten. In dit artikel vertellen we meer over vakantiekrachten en hoe je de administratieve rompslomp kunt uitbesteden.

Wat zijn vakantiekrachten?

Vakantiekrachten zijn scholieren en studenten die tijdens de vakantieperiodes van de onderwijsinstelling, zoals de zomer- en kerstvakantie, tijdelijk werk verrichten. Voor vakantiekrachten gelden speciale regels.

Vakantiekrachten zijn scholieren en studenten die tijdens de vakantieperiodes van de onderwijsinstelling tijdelijk werk verrichten. 

Regels omtrent vakantiekrachten

Een vakantiekracht is een gewone medewerker, maar met een kort tijdelijk dienstverband. Het is verstandig om voor vakantiekrachten een arbeidscontract op te stellen en de afspraken schriftelijk vast te leggen. In het contract spreek je onder andere een datum af wanneer het contract eindigt en of er een geheimhoudingsplicht geldt. 

Overige aandachtspunten:

  • Vakantiekrachten hebben geen recht op kort verzuim, bijzonder verlof of feestdagen. Dit kan per cao afwijken.
  • Vaak zijn vakantiekrachten minderjarig. Er gelden speciale regels bij verschillende leeftijdsgroepen met betrekking tot toegestane werkzaamheden en werktijden. Het is belangrijk om je hierin te verdiepen. Meer informatie vind je op de website van het Ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid.

Voor- en nadelen vakantiekrachten

Een groot voordeel van vakantiekrachten is dat ze extra hulp bieden tijdens drukke periodes, zoals de zomer. In veel branches zijn er pieken in de vraag tijdens de zomer, waardoor vaste medewerkers in de problemen komen als ze op vakantie willen. Met vakantiekrachten kun je een groot deel van de drukte opvangen, waardoor ook de vaste medewerkers met een gerust hart op vakantie kunnen. 

Een nadeel is echter dat de administratieve lasten vaak niet in verhouding staan tot het aantal uur dat vakantiekrachten voor je werken. Het opstellen van een arbeidsovereenkomst, het versturen van de loonstroken en het bijhouden van de administratie wegen zwaar als iemand slechts een paar weken voor je werkt. Daarnaast gelden er voor vakantiekrachten speciale regels waardoor de administratie de nodige uitdagingen met zich mee kan brengen.

Uitbesteden werving en administratieve last

Mocht jij ervoor kiezen om vakantiekrachten via Repay HRM in te huren dan brengt dit een aantal voordelen met zich mee. Zo helpen we jou met het recruiten van tijdelijk personeel. Daarnaast regelen wij de contracten, administratie en loonstroken. Dit kan je veel tijd en zorgen besparen. Een ander groot voordeel is dat jij je kunt blijven focussen op je onderneming. Jij blijft namelijk verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het team en hoeft alleen de gewerkte uren door te geven. Tot slot krijgen de medewerkers wekelijks betaald en kunnen ze met vragen bij ons terecht.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Extra handjes nodig deze zomer?

Heb jij extra handjes nodig om de drukte op te vangen tijdens de zomermaanden? Wij helpen graag bij de werving van de zomerkrachten en de bijbehorende administratie. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.