Invoering wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 staat Nederland voor een belangrijke verandering in het arbeidsrecht: de invoering van het wettelijk minimumuurloon. Tot 1 januari wordt het minimumloon nog per maand vastgesteld. Met deze nieuwe regeling wordt de hoogte van het minimumuurloon voor iedereen gelijk, ongeacht de lengte van de werkweek. In deze blog gaan wij dieper in op deze verandering en de mogelijke gevolgen ervan.

Waarom deze verandering?

Op dit moment bestaat er nog geen wettelijk minimumuurloon dat voor iedereen gelijk is. Het minimumuurloon geldt momenteel per maand, waardoor het loon per uur voor een 40-urige werkweek lager ligt dan voor een 36-urige werkweek. Deze ongelijkheid heeft geleid tot discussies en de roep om een eerlijker systeem. Op 1 januari gaat deze wet wijzigen en wordt het minimumuurloon bepaald aan de hand van een 36-urige werkweek.  Met de aanstaande nieuwe wet wordt het minimumuurloon dus hoger wanneer je meer dan 36 uur werkt.

Wat betekent de verandering in de praktijk?

Werknemers die het wettelijk minimumloon verdienen én meer dan 36 uur per week werken, gaan er met de nieuwe situatie op vooruit. Heb je geen mensen in dienst die meer dan 36 uur werken of verdient iedereen meer dan het minimumloon? Dan verandert er voor jou niets.

Aanpassing minimumuurloon

Op 9 oktober heeft Rijksoverheid aangekondigd dat het minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder met 3,75% zal stijgen. Dit betekent dat het minimumuurloon zal stijgen naar €13,27. De bepaling van het loon wordt gebaseerd op verschillende factoren, waaronder de inflatie en economische omstandigheden. Voor werkgevers is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de verandering, aangezien dit impact kan hebben op de winstmarge van jouw bedrijf. 

 

Hoe ziet de verandering eruit in cijfers?

Uren Per maand 2023 Per uur 2023 Per maand 2024 Per uur 2024
36 €1995 €12,79 €2086,04 €13,27
40 €1995 €11,51 €2317,83 €13,27

In de bovenstaande tabel zijn wij uitgegaan van het minimum maandloon per 1 juli 2023. Het minimumloon bedroeg toen €1995. Voor de vergelijking tussen de oude en de nieuwe rekenmethode hebben wij het nieuwe minimumuurloon gebruikt voor een nieuwe berekening.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Verzekerd van goed werkgeverschap

Als ondernemer wil je natuurlijk doen waar je het liefst mee bezig bent, en dat is ondernemen. Door samen te werken met Repay bespaar je niet alleen tijd, maar ben je ook verzekerd van goed werkgeverschap. Zo zijn medewerkers verzekerd van een tijdige en correcte uitbetaling van het salaris en zijn ze collectief verzekerd tegen ongevallen. Als ondernemer blijf je gewoon verantwoordelijk voor de dagelijkse planning en het aansturen van het personeel. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.  

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.