Wat is de Wet verbetering poortwachter?

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid om samen met de zieke werknemer ervoor te zorgen dat hij of zij zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Hier is de Wet verbetering poortwachter voor in het leven geroepen. In deze wetgeving zijn allerlei regels vastgelegd die moeten voorkomen dat werknemers onnodig lang ziek thuisblijven. In deze blog gaan we dieper in op deze wet en wat het voor jou als werkgever betekent.

Doel van de Wet verbetering poortwachter

De belangrijkste doelstelling van de Wet verbetering poortwachter is om ervoor te zorgen dat zieke werknemers zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen gaan. Hierbij speelt de werkgever een belangrijke rol. Zo moet de werkgever bijdragen aan een goede re-integratie en ervoor zorgen dat de werknemer passend werk krijgt aangeboden.

Verplichtingen voor werkgevers

Jaar 1
Als werkgever ben je verplicht om bij ziekmelding van een werknemer snel actie te ondernemen. Binnen de eerste week moet de ziekmelding worden gemeld bij de arbodienst of de bedrijfsarts. Na zes weken is het de taak aan de bedrijfsarts om een probleemanalyse op te stellen. Daarnaast moet je binnen acht weken na de eerste ziektedag een plan van aanpak opstellen. Hierin staan afspraken over de re-integratie en maatregelen die de werkgever neemt om de werknemer weer aan het werk te krijgen.

Jaar 2
Na het eerste jaar volgt een evaluatie tussen werknemer en werkgever. Werkgever en werknemer bespreken het afgelopen jaar en kijken vooruit naar het tweede jaar. In de 78e week na de ziekmelding volgt de eindevaluatie door de werkgever en de werknemer. Als het uiteindelijk niet lukt om de werknemer terug te laten keren in zijn of  haar oude functie, dan ben je als werkgever verplicht om te zorgen voor passend werk. Dit kun je doen door het takenpakket aan te passen, de werknemer te laten veranderen van functie of zelfs een baan aan te bieden bij een andere werkgever.

Naast het opstellen van een plan van aanpak heeft de werkgever nog andere verplichtingen. Zo moet de werkgever regelmatig contact onderhouden met de werknemer. Daarnaast ben je als werkgever verplicht om de werknemer een deel van zijn of haar laatste loon door te betalen.

Hieronder zie je een beknopte weergave van de stappen die doorlopen moeten worden.

Verplichtingen voor werknemers

Ook werknemers hebben verplichtingen als zij ziek zijn. Zo moeten zij meewerken aan de re-integratie en zich houden aan de afspraken die zijn gemaakt in het plan van aanpak.  Daarnaast moet de werknemer ook zelf zijn of haar WIA aanvraag doen. Vervolgens gaat het UWV het dossier beoordelen.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Sancties bij niet naleven van de wet

Als werkgever loop je het risico op sancties wanneer je niet voldoet aan de verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter. Zo kan het UWV de werkgever een boete opleggen of kan de werkgever verplicht worden om alsnog het salaris door te betalen. Maar ook werknemers kunnen sancties opgelegd krijgen wanneer zij niet meewerken aan het re-integratieproces.

 

Wil jij liever geen omkijken hebben naar de Wet verbetering poortwachter?

De Wet verbetering poortwachter brengt allerlei verplichtingen met zich mee voor de werkgever. Maar juist wanneer een werknemer langdurig ziek is heb je wel andere dingen aan je hoofd, zoals het vinden van het vervanger. Wanneer je met Repay samenwerkt treden de medewerkers bij ons in dienst en nemen wij alle verplichtingen over ten aanzien van de Wet Verbetering Poortwachter. Op die manier houd je meer tijd over om je te focussen op je onderneming en hoef je je niet druk te maken over eventuele sancties.

 

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.