Wat zijn flexibele medewerkers of flexwerkers?

Welke verzekeringen moet ik afsluiten

Een flexibele medewerker, ook wel flexwerker genoemd, is iemand die werkzaam is zonder vast contract of iemand die wordt ingehuurd/ingeleend. Je kunt hierbij denken aan eigen werknemers met een tijdelijk contract of bijvoorbeeld een ZZP’er of uitzendkracht. 

Wat zijn de voordelen van flexibele medewerkers?

Hoe groter het aantal flexibele medewerkers, hoe beter je de personeelsbezetting kunt laten meebewegen met de hoeveelheid werk. Dit levert onder andere een kostenbesparing op. Daarnaast loop je minder risico’s, bijvoorbeeld bij verzuim, als je personeel inleent of inhuurt.

Benieuwd naar alle voordelen? Lees dan ons blog ‘Wat is een flexibele schil en wat zijn de voordelen?’

Welke soorten flexibele medewerkers zijn er?

Door de verschillende soorten arbeidscontracten en samenwerkingsmogelijkheden, komen flexwerkers in allerlei soorten en maten. Wij lichten de meest voorkomende toe:

 • Uitzendkrachten
 • Werknemers met een tijdelijk contract
 • Oproepkrachten
 • ZZP’ers

Uitzendkrachten

Soms heb je als ondernemer extra handjes nodig zonder dat je werkgever wilt zijn met alle verplichtingen die daarbij komen kijken. Een aantal veelvoorkomende scenario’s:

 • Je hebt iemand nodig voor een tijdelijk project .
 • Je hebt geen tijd of zin om je te verdiepen in het opstellen van contracten of het voeren van een goede salarisadministratie.
 • Je wilt extra flexibiliteit omdat de klantvraag onvoorspelbaar is.
 • Je wilt geen risico lopen bij (langdurig) verzuim van medewerkers.

In alle bovenstaande scenario’s biedt een uitzendconstructie de oplossing. De medewerkers treden in dienst bij het uitzendbureau waardoor zij juridisch werkgever zijn en alle bijbehorende verplichtingen overnemen.

In het kort

 • In dienst bij uitzendbureau
 • Korte opzegtermijnen
 • Geen omkijken naar administratie

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Werknemers met een tijdelijk contract

Werknemers met een tijdelijk contract zijn in dienst bij de ondernemer zelf. Het contract heeft een einddatum waarna het al dan niet kan worden verlengd. Dit geeft je extra ruimte om bij te sturen wanneer de hoeveelheid werk ineens afneemt.

Wanneer je met tijdelijke contracten werkt is het belangrijk om een goede personeelsadministratie bij te houden. Een contract kan namelijk automatisch worden verlengd als het niet op tijd wordt opgezegd.

In het kort

 • In eigen dienst
 • Tijdelijk dienstverband
 • Goede administratie is belangrijk

Oproepkrachten

Een andere flexibele oplossing komt in de vorm van het 0-uren contract. Je neemt medewerkers in eigen dienst, tijdelijk of vast, maar legt het aantal uur niet vast. Hierdoor kun je medewerkers oproepen wanneer ze nodig zijn.

Sinds de komst van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zijn de regels omtrent het 0-uren contract aangescherpt. Zo moet je een oproepkracht die langer dan 12 maanden een oproepcontract heeft een aanbod doen met een vaste arbeidsomvang gebaseerd op het gemiddelde van de afgelopen 12 maanden. In ons blog ‘de WAB en oproepkrachten’ kun je meer lezen over deze voorwaarden.

In het kort

 • In eigen dienst (of via een uitzendbureau)
 • Tijdelijk of vast dienstverband
 • Strenge voorwaarden

ZZP’ers

Een ZZP’er handelt zelfstandig en is dus eigen ondernemer. Hierdoor ben je geen werkgever en heb je dus ook geen werkgeversverplichtingen. Wanneer het even minder druk is, kun je de opdracht met een ZZP’er dus eenvoudig beëindigen.

Bij de inhuur van ZZP’ers is het belangrijk om rekening te houden met schijnzelfstandigheid. Onder bepaalde omstandigheden kan de overheid bepalen dat er wél sprake is van een dienstverband en dan dien je als werkgever loonheffing te betalen met terugwerkende kracht. Je lees er meer over in het blog ‘Hoe voorkom je schijnzelfstandigheid? 5 tips’.

In het kort

 • Niet in eigen dienst
 • Vaak van tijdelijke aard
 • Rekening houden met schijnzelfstandigheid

Aan de slag

Wanneer je overweegt om meer flexibele medewerkers aan te nemen of in te lenen, helpen we je daar graag bij. Vraag hieronder een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs. Zij zullen in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden met je bespreken.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.