Wat is een flexibele schil?

En wat zijn de voordelen?

Bijna elke ondernemer heeft te maken met schommelingen in de hoeveelheid werk, bijvoorbeeld door seizoensinvloeden of het binnenhalen van een grote klant. De grootste uitdaging hierbij is vaak de personeelsplanning. Hoe zorg je ervoor dat je genoeg personeel hebt op drukke momenten en niet vastzit aan personeel en de bijhorende kosten op minder drukke momenten? Het antwoord: een flexibele schil.

Wat is een flexibele schil?

Een flexibele schil is het deel van jouw personeelsbestand dat geen vast contract heeft. Hieronder vallen onder andere:

  • Oproepkrachten
  • Medewerkers met een tijdelijke arbeidsovereenkomst
  • Uitzendkrachten
  • Payrollkrachten
  • Zzp’ers

De flexibele schil is de laag die om de vaste kern heen ligt. De vaste kern bestaat uit de medewerkers die het hele jaar nodig zijn (en dus ook op de minst drukke momenten). De flexibele schil bestaat uit medewerkers die nodig zijn om de piekmomenten op te vangen.

Door een flexibele schil in te richten, kun je de bezetting mee laten bewegen met de hoeveelheid werk.

Intern en extern

Zoals je ziet kan de flexibele schil bestaan uit medewerkers die je zelf in dienst hebt (intern) en medewerkers die je inhuurt of inleent (extern). De ideale verdeling hierin, hangt af van de flexibiliteit die nodig is en de wensen van de ondernemer zelf.

Zo neemt het aanmaken van contracten en het opstarten van de salarisadministratie bij oproepkrachten meer tijd in beslag dan bij vaste medewerkers, omdat het simpelweg vaker moet gebeuren. Wanneer je een zzp’er inhuurt of medewerkers via de uitzend- of payrollconstructie inleent, hoef je hier niet meer naar om te kijken. Daarnaast kun je een opdracht bij een uitzendbureau vaak direct stopzetten als de opdracht is afgerond. Terwijl je als werkgever te maken hebt met opzegtermijnen.

Wanneer je vragen hebt over de realisatie van een flexibele schil kun je een vrijblijvend adviesgesprek aanvragen met een van onze adviseurs.

Wat zijn de voordelen van een flexibele schil?

Kostenbesparing

Het belangrijkste voordeel van een flexibele schil is de kostenbesparing. Door de personeelsbezetting mee te laten bewegen met de hoeveelheid werk, voorkom je dat je medewerkers moet betalen zonder dat ze productief zijn.

Opschalen en afschalen

Een flexibele schil zorgt ervoor dat je kunt opschalen en afschalen wanneer dat nodig is. Door rekening te houden met de verschillende rollen binnen het bedrijf en de verschillende typen flexwerk, vergroot je de kans dat je de juiste mensen kunt inschakelen wanneer dat nodig is.

Minder risico’s

Door gebruik te maken van een flexibele schil beperk je het risico bij ziekte of niet-functionerende medewerkers, omdat flexibele arbeidscontracten een einddatum hebben. In tegenstelling tot vaste contracten.

Wanneer je de risico’s bij ziekte wilt uitsluiten kun je er ook voor kiezen om samen te werken met een uitzend- of payrollbedrijf. In dat geval ben jij geen juridisch werkgever, waardoor de bijbehorende verantwoordelijkheden en verplichtingen ook niet onder jouw hoede vallen.

Frisse blik

Vanwege de aard van het contract is het verloop binnen een flexibele schil groter dan binnen de vaste kern. Dat betekent dat je vaker te maken hebt met nieuwe collega’s en zij kijken met een frisse blik naar het bedrijf en de manier van werken. Doordat ze regelmatig van opdrachtgever wisselen, weten ze beter wat wel of niet werkt. Hierdoor krijg je als ondernemer nieuwe inzichten die tot verbetering kunnen leiden.

Aan de slag

Wanneer je overweegt om gebruik te maken van een flexibele schil of wanneer je de bestaande schil wilt hervormen dan helpen we je daar graag bij. Vraag hieronder een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs. Zij zullen in een persoonlijk gesprek de mogelijkheden met je bespreken.

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.