Vergrijzing in de transport en logistiek: 5 tips

wettelijke wijzigingen 2023

De vergrijzing in de logistieke sector is een groeiend probleem dat de komende jaren steeds meer aandacht zal vragen. Binnen twaalf jaar bereikt namelijk de helft van de buschauffeurs en 40 procent van de vrachtwagenchauffeurs de pensioengerechtigde leeftijd. Dit betekent dat er een aanzienlijke vervangingsvraag zal ontstaan, wat de toch al krappe arbeidsmarkt verder onder druk zet. In dit artikel geven we 5 tips om hierop te anticiperen.

Toenemende vergrijzing in de transport en logistiek

In 2023 was 29% van de werknemers in de sector transport en logistiek ouder dan 55 jaar, en 16% was ouder dan 60 jaar, wat het hoogste percentage is van alle sectoren (bron: CBS). Dit betekent dat een groot deel van de huidige werknemers de komende jaren met pensioen zal gaan, wat een aanzienlijke uitdaging vormt voor de sector. Bovendien is het vinden van geschikt personeel al een groot probleem. De krapte op de arbeidsmarkt, gecombineerd met de vergrijzing, maakt het steeds moeilijker om voldoende geschikte werknemers te vinden en te behouden.

Tip 1: zij-instroom bevorderen

Door de vergrijzing wordt het aanbod van (passief) werkzoekenden in de sector steeds kleiner, waardoor je naar verhouding met steeds meer bedrijven uit dezelfde kleine vijver moet vissen. Om dit probleem het hoofd te bieden, is het noodzakelijk om naar andere vijvers te kijken.

Jongeren interesseren voor carrière in de logistiek

Bedrijven kunnen deze uitdaging aanpakken door samenwerkingen aan te gaan met mbo-scholen. Door stages, gastcolleges en bedrijfsbezoeken aan te bieden, kunnen ze jongeren interesseren voor de logistieke sector.

Omscholing

Daarnaast kunnen omscholingsprogramma’s voor mensen uit andere sectoren helpen om nieuwe instroom te genereren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van korte cursussen (heftruckchauffeurs) of langere trajecten om bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeur te worden.

Er bestaan allerlei initiatieven om omscholing (financieel) te bevorderen, zoals:

  • Levenlanglerenkrediet voor werknemers die een opleiding willen volgen en hiervoor willen lenen bij de overheid.
  • Opleidings- en ontwikkelingsfondsen (O&O-fondsen): dit zijn fondsen die door werkgevers- en werknemersorganisaties worden aangeboden.
  • Op www.leeroverzicht.nl, een initiatief van o.a. de overheid, vind je informatie over opleidingen en manieren om die te betalen.

Gerichte campagnes

Met social media campagnes kun je advertenties laten zien aan mensen in andere branches of functiegroepen. Door op voorhand te bepalen welke branches en functies raakvlak hebben met transport en logistiek, kun je gerichte campagnes maken om mensen te werven. Maak daarbij slim gebruik van kenmerkende voordelen van de logistieke sector. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden of een aantrekkelijk salaris. Het is aan te raden om voor dergelijke campagnes een pagina op de website in te richten, waarop je toelicht hoe je mensen helpt bij het maken van een carrièreswitch.

Tip 2: Gebruik van technologie en automatisering

Door te investeren in technologie en automatisering kunnen sommige taken efficiënter worden uitgevoerd, waardoor de behoefte aan personeel vermindert. Dit kan ook aantrekkelijk zijn voor jongere generaties die geïnteresseerd zijn in werken met moderne technologieën.

Tip 3: Flexibele werktijden en arbeidsvoorwaarden

Flexibele werktijden kunnen werknemers de mogelijkheid bieden om hun werkuren aan te passen aan hun persoonlijke verplichtingen en levensstijl. Dit kan vooral gunstig zijn voor parttimers die misschien andere verplichtingen hebben, zoals studie of andere banen, en voor ouders met jonge kinderen die hun werktijden moeten afstemmen op de schooltijden van hun kinderen.

Tip 4: Re-integratie van langdurig werklozen

Werk samen met re-integratiebureaus om langdurig werklozen op te leiden en te begeleiden naar een baan in de logistieke sector. Zij hebben de expertise en middelen om individuen te helpen die langdurig werkloos zijn geweest. Ze bieden vaak een scala aan diensten, waaronder vaardigheidstraining, carrièrebegeleiding en ondersteuning bij het zoeken naar werk. Door samen te werken met deze bureaus, kunnen bedrijven toegang krijgen tot een pool van kandidaten die graag weer aan het werk willen gaan.

Tip 5: Internationale werving

Kijk naar mogelijkheden om personeel uit het buitenland aan te trekken. Dit kan via internationale wervingscampagnes of via een samenwerking met een gespecialiseerde uitzendbureau. Wanneer je zelf personeel uit het buitenland gaat aannemen, dien je rekening te houden met de verplichtingen en regels die daarbij komen kijken. Op de website van de Rijksoverheid vind je meer informatie.

Ben jij al voorbereid op de toekomst?

Het is belangrijk om jezelf af te vragen of jouw organisatie klaar is voor deze uitdaging en hoe je hierop gaat inspelen. Wil je het eens hebben over de mogelijkheden die Repay biedt om jouw bedrijf goed voor te bereiden? Neem dan gerust contact op. Wij helpen graag bij het vinden van nieuw personeel, zodat je goed voorbereid bent op de toekomst.

Voorgestelde berichten:

 

Personeel aannemen als ZZP’er

Personeel aannemen als ZZP’er

Personeel aannemen als ZZP'er  Uitbesteden of zelf doen De term ‘Zelfstandige Zonder Personeel’ of ‘Eenmanszaak’ suggereert dat je geen personeel kunt hebben, maar niets is minder waar. Als je overweegt om personeel aan te nemen, is het belangrijk om te weten welke...

Lees meer

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.