Wat je als werkgever moet weten over de proeftijd
Wat betekent de proeftijd?
De proeftijd is altijd de eerste periode van een nieuwe functie waarbij zowel de werkgever als de werknemer kunnen kijken of de baan en alle bijbehorende aspecten bij hen past. In de proeftijd is het voor beide partijen mogelijk om de arbeidsovereenkomst per direct, zonder opzegtermijn, te beëindigen.
Hoe lang duurt de proeftijd?
Een proeftijd is niet verplicht. Je bent als werkgever dus vrij om gebruik te maken van een proeftijd. Kies je voor het inzetten van deze periode, dan is het van belang dat jij op de hoogte bent van de huidige wet- en regelgeving van het proces. Op het moment dat jij deze regels niet strikt naleeft, kan de proeftijd namelijk als nietig worden verklaard.
De meest voorkomende fout die ondernemers maken is dat proeftijd voor de werknemer langer wordt gemaakt dan voor henzelf. Maar hoe zit het dan wél met de lengte van de proeftijd? Dat hangt af van de arbeidsovereenkomst die is ondertekend.
- Is het contract 6 maanden of korter? Dan is er geen sprake van een proeftijd.
- Is het contract langer dan 6 maanden, maar korter dan twee jaar? Dan is er maximaal een maand proeftijd.
- Is het contract minimaal twee jaar of voor onbepaalde tijd? Dan mag de proeftijd maximaal twee maanden duren
- Betreft het een contract voor tijdelijke vervanging of voor een ander project zonder einddatum? Dan is er maximaal 1 maand proeftijd.
Als het gaat om een tijdelijk dienstverband kunnen de regels over de proeftijd anders zijn. In dit geval kijk je naar wat er is bepaald in de desbetreffende cao, of dat er een afspraak gemaakt door een bestuursorgaan, zoals de gemeente.
Wees op de hoogte van de wetgeving rondom de proeftijd, anders kan deze als nietig worden verklaard.
Waar wordt de proeftijd vermeld?
De proeftijd wordt schriftelijk overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Deze schriftelijke overeenkomst wordt ook wel ‘schriftelijkheidsvereiste’ genoemd, en wordt opgenomen in de arbeidsovereenkomst of de desbetreffende cao. Het is ook mogelijk de proeftijd op te nemen in het bedrijfsreglement of personeelsgids, wel moet er dan in de arbeidsovereenkomst een verwijzing naar deze regeling worden opgenomen.
Het contract ontbinden in de proeftijd
Als er geen match blijkt te zijn met de nieuwe medewerker in de proeftijd, dan kan jij het contract per direct ontbinden. Jij bent in de proeftijd niet verplicht om de medewerker een reden voor ontslag te geven. Wel ben jij verplicht om een schriftelijke bevestiging aan de medewerker te verstrekken, mocht deze daar om vragen.
Er zitten een aantal grote verschillen in het beëindigen van de arbeidsovereenkomst in de proeftijd of erna. Je hebt als werkgever namelijk minder verplichtingen in de proeftijd:
- In de proeftijd ben jij niet verplicht om een reden van ontslag te geven
- Je hebt niet de verplichting om te kijken of de medewerker binnen de organisatie herplaatst kan worden.
- Als een medewerker ziek wordt in de proeftijd, mag het arbeidscontract ontbonden worden.
Het kan natuurlijk ook zijn dat de medewerker het contract wilt ontbinden, omdat de baan bijvoorbeeld toch niet bij hem of haar past. De medewerker dient dit schriftelijk kenbaar te maken middels een ontslagbrief.
Meer weten over onze dienstverlening?
Vraag een adviesgesprek aan
Heb je vragen over de mogelijkheden met betrekking tot payroll of uitzenden en het uitbesteden van risico’s? Eén van onze adviseurs helpt je graag verder.
Voorgestelde berichten:
Veel gestelde vragen over schijnzelfstandigheid en de strengere handhaving per 1 januari 2025
De krapte op de arbeidsmarkt is in de horeca al jarenlang torenhoog. Daarnaast verwacht Horeca Nederland dat de krapte de komende jaren blijft aanhouden.
Personeel aannemen als ZZP’er
Personeel aannemen als ZZP'er Uitbesteden of zelf doen De term ‘Zelfstandige Zonder Personeel’ of ‘Eenmanszaak’ suggereert dat je geen personeel kunt hebben, maar niets is minder waar. Als je overweegt om personeel aan te nemen, is het belangrijk om te weten welke...
Wat betekent de Temper uitspraak voor opdrachtgevers die zzp’ers inhuren?
Op 10 juli is er een uitspraak gedaan in de zaak tegen Temper. Wat betekent de uitspraak voor opdrachtgevers die zzp’ers inhuren?
Vraag een adviesgesprek aan
Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.