Deze 10 valkuilen moet je voorkomen bij het aannemen van personeel

Welke verzekeringen moet ik afsluiten

Personeel aannemen, een belangrijke en spannende stap die komt kijken bij de groei van jouw onderneming. Om jou op weg te helpen hebben wij de 10 meest voorkomende valkuilen, per fase in het proces, voor je op een rijtje gezet.

Valkuilen bij het opstellen van het functieprofiel

1. Geen helder beeld voor ogen hebben
Een nieuwe werknemer aannemen begint bij een behoefte. Het is de kunst om deze behoefte zo goed mogelijk te vertalen naar een functieprofiel. Op het moment dat jij zelf niet goed voor ogen hebt waar je precies naar op zoek bent, zal een sollicitant jouw behoefte ook niet kunnen beantwoorden. Dit zorgt voor verwarring bij beide partijen en vergroot de kans dat je geen geschikte kandidaten zult vinden.

2. Denken dat sollicitanten vanzelf komen
Een van de meest gemaakte fouten door werkgevers is om ervan uit te gaan dat de sollicitanten vanzelf binnenstromen zodra de vacature wordt gepubliceerd. De ervaring leert dat dit in de meeste gevallen niet zo is. Een krappe arbeidsmarkt kan ervoor zorgen dat er bijna niemand op zoek is naar de vacature die jij open hebt staan.

Een goede vacaturetekst schrijven is dus niet voldoende. Promoot de vacature binnen je netwerk, deel het op social media en plaats het op verschillende jobboards. Als dat niet voldoende is kun je overwegen om een partij in te schakelen die actief voor je gaat zoeken.

Valkuilen bij de het voeren van sollicitatiegesprekken

3. Niet af willen stappen van de eerste indruk
Een eerste indruk is gemaakt in minder dan een seconde en hier houden wij ons als mens graag aan vast. Vooral bij een sollicitatiegesprek is de eerste indruk erg bepalend voor het verdere verloop van het gesprek. We gaan af op de manier hoe iemand binnenkomt of hoe iemand een hand geeft. Maar deze handelingen hoeven niks te zeggen over de geschiktheid van een sollicitant. Probeer je hiervan bewust te zijn tijdens de eerste ontmoeting en je definitieve oordeel uit te stellen tot na het gesprek.

4. Het gesprek alleen voeren
Twee zien meer dan één, deze uitspraak geldt ook voor het sollicitatieproces. Door het gesprek alleen te voeren blijf je bij je eigen inzichten, terwijl het in dit gesprek juist van belang is om ook de invalshoeken van jouw collega’s te horen. Het is dus van belang om dit gesprek niet alleen te voeren, maar met een geschikte gesprekspartner. Wie dat is, is afhankelijk van de functie die zal worden vervuld. Is het bijvoorbeeld een functie voor op de werkvloer? Vraag dan een collega, die veel op de werkvloer aanwezig is, om aan te sluiten bij het gesprek.

5. Zelf meer aan het woord zijn dan de sollicitant
Natuurlijk wil jij de sollicitant een goed beeld van het bedrijf en de functie geven. In jouw enthousiasme kun jij hier natuurlijk veel over vertellen. Maar waak voor het feit dat je zelf te veel aan het woord bent. Om een goed beeld van de sollicitant te krijgen moet je vooral luisteren. Dit betekent overigens niet dat jij alleen maar korte antwoorden hoeft te geven op de vragen die de sollicitant aan jou stelt. Zorg ervoor dat de balans tijdens het gesprek goed is. Een goed gesprek is namelijk geen eenrichtingsverkeer.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Valkuilen bij de match met het team

6. Geen ruimte voor diversiteit
Diversiteit is een steeds groter thema binnen de samenleving en hiermee dus ook binnen organisaties. Een grote valkuil van ondernemers is dat ze nieuwe collega’s aannemen die altijd goed in het team passen. Dit klinkt in eerste instantie natuurlijk logisch. Maar door altijd collega’s te kiezen die goed in het team passen, zal er nooit ruimte zijn voor verbreding van de diversiteit. Het verhogen van de diversiteit binnen een team gaat gepaard met een stijging van de productiviteit en creativiteit. Daarnaast draagt diversiteit bij aan innovatie. Soms heb je gewoon iemand nodig die anders durft te denken om tot vernieuwende ideeën te komen.

7. Het huidige team niet betrekken in het proces of juist te veel
Dit is een valkuil die twee kanten op werkt. Door collega’s helemaal niet te betrekken in het sollicitatieproces van een nieuwe collega kunnen zij zich buitenspel gezet voelen en mis jij wellicht waardevolle inzichten. Anderzijds kun jij je te veel laten leiden door de persoonlijke mening en voorkeuren van deze collega’s. Je wilt niet dat zij een te grote rol krijgen in het beslissingsproces, dit is namelijk jouw taak. Beide situaties kunnen voor verwarring en onrust zorgen op de werkvloer. Iets wat jij natuurlijk wilt voorkomen.

Door altijd collega’s te kiezen die goed in het team passen, zal er nooit ruimte zijn voor verbreding van de diversiteit.

Valkuilen bij wet- en regelgeving

8. Vergeten om de proeftijd op te nemen in het contract
De proeftijd kan ingezet worden om te kijken of de verwachtingen worden waargemaakt. Het beeld dat je tijdens een sollicitatiegesprek van iemand krijgt, kan in de praktijk totaal anders zijn. Naast dat de proeftijd vergeten kan worden is de wet- en regelgeving rondom de proeftijd erg strikt, het niet goed implementeren hiervan kan betekenen dat de proeftijd nietig verklaard wordt. Om te zorgen dat dit bij jou niet gebeurt geven we hier een aantal tips.

9. Ziekteverzuimverzekering vergeten af te sluiten
Een van de meest genoemde risico’s door ondernemers met personeel aannemen is ziekte of arbeidsongeschiktheid. Door een ziekteverzuimverzekering af te sluiten kun je je gelukkig indekken tegen de risicio’s van ziekte. Weten welke verzekeringen je nog meer niet moet vergeten? Lees er hier alles over.

10. Te laat samenwerken met een arbodienst
‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’ is niet voor niets een bekend gezegde. Om de werkomgeving voor jouw medewerkers zo veilig mogelijk te maken, dien jij een contract af te sluiten met een arbodienstverlener. Vaak staat deze taak onderaan op de prioriteitenlijst bij het aannemen van personeel, waardoor sommige werkgevers een jaar of zelfs langer zonder arbodienst werken. Het is verplicht om samen te werken met een arbodienst en je kan er veel ellende mee voorkomen. Sluit dus op tijd een contract af. Op deze manier leert de arbodienst jouw organisatie goed kennen en kunnen zij proactief advies geven.

Wil jij je geen zorgen hoeven maken over de bovenstaande valkuilen en zeker weten dat alles voor jouw personeel goed geregeld wordt? Een samenwerking met Repay biedt de uitkomst! Vraag via onderstaande knop vrijblijvend een adviesgesprek aan met een van onze adviseurs, wij helpen je graag verder.

Voorgestelde berichten:

 

Praktijkcase: Profuomo

Praktijkcase: Profuomo

Van zakelijk dassenlabel naar een smart casual mannenmodemerk. Profuomo heeft in bijna negentig jaar de nodige veranderingen doorgemaakt. Het Nederlandse modebedrijf blijft zichzelf uitdagen.

Lees meer

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.