Hoe stel je een arbeidsovereenkomst op?

Welke verzekeringen moet ik afsluiten

Bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst zijn er bepaalde zaken waar je als werkgever op moet letten. Zo bestaan er verschillende soorten en bevat een arbeidsovereenkomst standaard onderdelen. Ben jij benieuwd naar de opzet van een arbeidsovereenkomst? Wij zetten de onderdelen voor je op een rijtje.

De voorwaarden

Om een arbeidsovereenkomst op te mogen stellen, moet je als werkgever aan vier belangrijke voorwaarden voldoen.

 • Gezagsverhouding: je neemt iemand in dienst, deze werknemer verricht arbeid voor jou. Dit betekent dat jij dus bepaalt wat er gedaan wordt.
 • Loon: in ruil voor de verrichte arbeid, betaal je loon aan de werknemer. In de meeste gevallen worden werknemers uitbetaald in salaris, maar dit kan ook in natura zijn.
 • Persoonlijke arbeidsverplichting: de werknemer is verplicht de arbeid te verrichten die jij als werkgever hebt bepaald.
 • Gedurende zekere tijd: hier zit geen minimum op. Een arbeidsovereenkomst voor enkele uren kan dus ook.

Soorten overeenkomsten

Voordat je begint, is het belangrijk om de verschillen tussen de arbeidsovereenkomsten te leren kennen. We kennen vijf soorten:

1. Tijdelijk contract
Dit contract is voor een bepaalde tijd, dit kan een paar maanden of een jaar duren. Tijdelijke contracten worden bijvoorbeeld opgesteld bij seizoenswerk. Het contract eindigt automatisch (van rechtswege). Je mag als werkgever maximaal drie tijdelijke contracten geven.

2. Vast contract
Een vast contract wordt opgesteld wanneer iemand voor onbepaalde tijd in dienst treedt. Dit contract kan alleen beëindigd worden door wederzijds goedvinden, het UWV, de kantonrechter of als de werknemer zelf ontslag neemt.

3. Uitzendovereenkomst
Deze overeenkomst wordt getekend wanneer de werknemer door een uitzendonderneming ter beschikking wordt gesteld aan een ander bedrijf om daar arbeid te verrichten.

4. Detacheringsovereenkomst
Een detacheringsovereenkomst wordt getekend wanneer een werknemer onder contract staat bij een detacheringsbureau maar werkzaam is voor een externe opdrachtgever.

5. Oproepovereenkomst
Deze overeenkomst is geschikt voor situaties waarbij er geen vaste werktijden zijn. Een werknemer wordt opgeroepen wanneer dit nodig is, maar hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet een werknemer uiterlijk 4 dagen van te voren opgeroepen worden. Voorbeelden hiervan zijn: nul-uren- en min/max contract.

Ben je benieuwd naar de voor- en nadelen van vaste vs flexibele medewerkers? Lees in dit blogartikel meer over dit onderwerp.

Een arbeidsovereenkomst kan zowel schriftelijk als mondeling worden afgesloten. Veel werkgevers doen het liever schriftelijk aangezien dan alles zwart op wit staat. Wanneer er dan toch sprake is van onduidelijkheid, kun je de gemaakte afspraken eenvoudig opzoeken.

Inhoudelijke onderdelen

Hieronder hebben we een aantal veelvoorkomende onderdelen opgesomd:

 • Naam en woonplaats, zowel van jou als van de werknemer.
 • Plaats waar het werk verricht gaat worden.
 • Functie waar het om draait.
 • Datum van indiensttreding.
 • Duur van het contract, noodzakelijk bij een tijdelijk contract.
 • De uren, dit kan per week of per dag.
 • Hoogte van het loon en de datum van uitbetaling.
 • Lengte van de proeftijd. De proeftijd moet schriftelijk worden overeengekomen en gaat pas in bij een arbeidsovereenkomst vanaf 6 maanden of langer. Lees hier meer over de wet- en regelgeving omtrent de proeftijd.
 • Hoogte van de vakantietoeslag.
 • Aantal vakantiedagen.
 • Duur van het opzegtermijn.
 • Pensioenregeling, dit is niet verplicht.
 • Concurrentiebeding*, dit is niet verplicht.
 • Relatiebeding**, dit is niet verplicht.
 • Geheimhoudingsplicht.
 • De collectieve arbeidsovereenkomst, dit is niet verplicht.

Binnen een maand na de indiensttreding van die medewerker, moeten de bovenstaande gegevens voor beide partijen inzichtelijk zijn.

* Met een concurrentiebeding kun jij als werkgever voorkomen dat de werknemer bij een concurrent in dienst treedt. Let op: hier zijn wel regels aan verbonden. Bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst mag geen concurrentiebeding worden opgenomen. Bij een onbepaalde tijd contract wel. Uitzondering: alleen bij een bepaalde tijd contract als er zwaarwegende bedrijfsbelangen zijn.

** Met een relatiebeding voorkom jij als werkgever dat de werknemer oude relaties benadert voor zakelijke doeleinden na zijn dienstverband. Ook hier zijn regels aan verbonden, zorg dat je hiervan op de hoogte bent zodat een conflict te vermijden is.

Geen arbeidsovereenkomst

Voor iedere werkgever is het verstandig om een arbeidsovereenkomst op te stellen, je bent conflicten dan voor. Heb jij geen arbeidsovereenkomst opgesteld met een werknemer? Dan heeft deze werknemer alsnog verschillende rechten. Wanneer de werknemer namelijk drie maanden lang, elke week of minimaal 20 uur per maand voor jou heeft gewerkt, dan hebben jullie alsnog een arbeidsovereenkomst.

Meer informatie?

Krijg je nu al hoofdpijn van al de regeltjes rondom een arbeidsovereenkomst? Wanneer je met Repay samenwerkt, treedt het personeel bij ons in dienst en regelen wij alles rondom het werkgeverschap. Jij kunt je volledig focussen op je passie, het ondernemen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze adviseurs door het formulier hieronder in te vullen.

Voorgestelde berichten:

 

Praktijkcase: Profuomo

Praktijkcase: Profuomo

Van zakelijk dassenlabel naar een smart casual mannenmodemerk. Profuomo heeft in bijna negentig jaar de nodige veranderingen doorgemaakt. Het Nederlandse modebedrijf blijft zichzelf uitdagen.

Lees meer

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.