Wat betekent de Temper uitspraak voor opdrachtgevers die zzp’ers inhuren?

wettelijke wijzigingen 2023

Op 10 juli 2024 is er een uitspraak gedaan in de zaak van FNV en CNV tegen Temper. De conclusie is dat de overeenkomsten die werkers op het platform met de opdrachtgevers sluiten geen uitzendovereenkomsten zijn met Temper en dat de werkers geen werknemers zijn van Temper. Temper is daarmee het platform dat het claimt te zijn, maar dit neemt de risico’s voor de opdrachtgevers die werken in deze of vergelijkbare constructies niet weg. In de zaak is namelijk niet beoordeeld of de werkers in dienst zijn bij de opdrachtgevers. 

Waar ging de rechtszaak over?

FNV en CNV hebben een zaak aangespannen tegen Temper. Temper is een online platform voor werk (met name in de horeca), waar werkers en opdrachtgevers overeenkomsten kunnen sluiten over uit te voeren werkzaamheden. FNV en CNV claimen dat Temper een uitzendbureau is. Temper stelt zzp’ers ter beschikking die binnen de normen van schijnzelfstandigheid vallen, is de gedachte hierachter. FNV en CNV treden in deze collectieve actie op als belangenbehartigers van zowel de werkers die via het platform werken als het meer algemene belang van een rechtvaardige arbeidsmarkt.

Wat is de uitspraak?

Temper is geen uitzendbureau en de werkers zijn geen werknemers van Temper. Er zijn namelijk drie essentiële elementen om te beoordelen of er sprake is van een uitzendovereenkomst.

Het formele werkgeversgezag van de uitzendwerkgever
Temper is geen werkgever. Temper bemiddelt slechts en de medewerker komt onder leiding en toezicht van de opdrachtgever te werken. De opdrachtgever bepaalt de werktijden en geeft de werkinstructies, niet Temper. De contractuele regeling komt tot stand tussen de opdrachtgever en de werker. Temper is daar geen partij in.

De loonbetaling wordt door de uitzendwerkgever gedaan
De werker factureert de opdrachtgever en de opdrachtgever betaalt de werker. Dat wordt in veel gevallen gedaan via een externe partij. Temper betaalt de werker niet. Hoewel Temper wel kaders stelt voor een annulerings- en no-show-beleid en Temper een zekere regie houdt is de invulling en uitvoering van dit beleid aan de opdrachtgever. De hoogte van de beloning wordt buiten Temper om bepaald.

De arbeid moet persoonlijk verricht worden
Het staat werkers vrij om zich voor een klus aan te melden en werkers hoeven zelf de klus niet uit te voeren. Ze kunnen de klus nog annuleren of zich laten vervangen. Temper heeft geen bemoeienis met de vervanging. Er is nauwelijks of geen sprake tot het persoonlijk verrichten van de arbeid.

In de zaak is de relatie tussen de opdrachtgevers en zzp’ers niet beoordeeld. De uitspraak neemt de risico’s voor de opdrachtgevers, die werken in dit soort constructies, dus niet weg.

Waarover is geen uitspraak gedaan?

De rechtszaak tegen Temper ging over de vraag of Temper een uitzendbureau is, dat is niet het geval. De rechter kon echter geen uitspraak doen over mogelijke schijnzelfstandigheid en de vraag of de zzp’ers in dienst zijn bij de opdrachtgever. Het was een zaak tussen FNV en CNV en Temper en niet tussen FNV en CNV en de opdrachtgevers. Hierdoor is alles wat tegen de opdrachtgevers, die met Temper werken, gericht was niet ontvankelijk verklaard.

Lees verder onder dit blok.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Welk risico loop je als opdrachtgever bij het inhuren van zzp’ers via platforms

In deze zaak blijft het platform buiten schot. Of opdrachtgevers ook buiten schot blijven is de vraag. Welke risico’s loop je als opdrachtgever als de overeenkomsten die je met zzp’ers sluit een arbeidsovereenkomst blijken te zijn?

  • Werkers kunnen een vast dienstverband claimen.
  • Ze hebben met terugwerkende kracht recht op vakantiegeld en vrije dagen.
  • Je kunt naheffingen krijgen op premies en loonheffingen.

De vraag of de zzp’ers in dienst zijn bij de opdrachtgever, is in deze rechtszaak niet behandeld. De conclusie is dat de overeenkomsten die werkers op het platform met de opdrachtgevers sluiten geen uitzendovereenkomsten zijn met Temper. FNV en CNV hebben een hoger beroep aangekondigd.

De volledige uitspraak kun je hier lezen: https://uitspraken.rechtspraak.nl/

Hoe ga jij om met schijnzelfstandigheid?

Met de naderende handhaving door de Belastingdienst is het belangrijk om jezelf af te vragen of er in jouw organisatie sprake is van schijnzelfstandigheid en hoe je gaat handelen. Wil je het eens hebben over de risico’s die jij loopt als opdrachtgever? Neem dan gerust contact op. Onze adviseurs helpen je graag verder.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.