3 tips voor het behouden van personeel in de horeca

In een bruisende horecasector is het behouden van gekwalificeerd personeel een constante uitdaging. De hoge werkdruk, lange uren en seizoensgebonden aard van het werk maken het vaak moeilijk om personeel aan te trekken en te behouden. Wij zetten wat tips op een rijtje om jouw personeelsverloop te verminderen en je team te versterken.

Het creëren van een een positieve werkomgeving

Het creëren van een positieve werkomgeving is van essentieel belang voor het behouden van personeel in de horeca. Het gaat niet alleen om het bieden van een plek waar zij hun taken uitvoeren, maar ook om het ontwikkelen van een sfeer van waardering en teamwork.

Een goede eerste stap richting een positieve werkomgeving is het actief erkennen en belonen van de inzet en prestaties van medewerkers. Dit kan variëren van simpele complimenten en bedankjes tot meer formele erkenningen zoals ‘werknemer van de maand’ awards of bonussen voor uitzonderlijke prestaties. Door je waardering uit te spreken over het werk van medewerkers, voelen zij zich erkend en gewaardeerd, wat hun motivatie en betrokkenheid bij jouw bedrijf zal vergroten.

Het behouden van personeel in de horeca vereist een doordachte aanpak en voortdurende inspanningen om medewerkers aan je te binden.

Stimuleren van teamwork

Daarnaast is het stimuleren van teamwork en samenwerking cruciaal voor een positieve werkomgeving. Door een cultuur te bevorderen waarin medewerkers elkaar ondersteunen en samenwerken aan gemeenschappelijke doelen, ontstaat er een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid. Dit kan worden bereikt door teambuildingactiviteiten, het aanmoedigen van open communicatie en samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen het bedrijf.

Flexibiliteit

De horecasector is een erg dynamische omgeving, waar lange werkdagen en onvoorspelbare diensten regelmatig voorkomen. Daarom is het juist in deze sector van belang om flexibiliteit te bieden en een gezonde balans tussen werk en privé te creëren. Om hieraan bij te dragen, kun jij bijvoorbeeld flexibele werkschema’s maken, zorgen voor voldoende personeel (vervangers) of een aangepaste verlofregeling.

Eén van de belangrijkste manieren waar je als horecaondernemer flexibiliteit kunnen bieden, is door medewerkers de mogelijkheid te geven om hun werkschema aan te passen aan hun individuele behoeften. Dit kan inhouden dat medewerkers de kans krijgen om hun diensten te ruilen met collega’s of dat er mogelijkheden zijn voor parttime werk of flexibele uren. Door medewerkers meer controle te geven over hun werkschema, kunnen ze meer balans vinden tussen werk en privé.

Om meer flexibiliteit te kunnen bieden moet je natuurlijk wel voldoende personeel in dienst hebben, waarvan bij voorkeur een aanzienlijk deel uit flexkrachten bestaat. Ben je dringend op zoek naar horecapersoneel? Kijk hier wat wij voor jou kunnen betekenen.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Aan de slag

Het behouden van personeel in de horeca vereist een doordachte aanpak en voortdurende inspanningen om medewerkers aan je te binden. Door te investeren in een positieve werkomgeving, het stimuleren van teamwork en het bieden van flexibiliteit, kun jij een sterk en stabiel team opbouwen dat bijdraagt aan het succes en de groei van jouw bedrijf.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.