Hoe voorkom je een burn-out? Tips voor de werkgever

Steeds meer werknemers worstelen met een burn-out of bijbehorende klachten. Het is een groeiend probleem dat grote gevolgen heeft voor werknemers en voor de werkgever. Wanneer een werknemer last heeft van burn-out dan is de werknemer zowel fysiek als mentaal compleet uitgeput. Dit kan komen door een te hoge werkdruk, veel stress en overbelasting. In deze blog vertellen wij meer over een burn-out en wat jij als werkgever kunt doen om het te voorkomen.

Wat is een burn-out?

Een werknemer kan last krijgen van een burn-out wanneer hij of zij voor een lange tijd veel stress ervaart. Wanneer iemand te veel stress ervaart en niet meer goed kan herstellen, dan ontstaat een burn-out. Het lichaam van de werknemer is letterlijk uitgeput waardoor de werknemer erg vermoeid is en vaak voor een lange tijd niet meer kan werken.

Signalen van een burn-out

Een burn-out kun je herkennen aan emotionele buien, prikkelbaar zijn en concentratieproblemen. Daarnaast kan de werknemer ook minder gemotiveerd zijn en minder betrokkenheid tonen binnen het team. Het lijkt alsof alles langs de werknemer heen gaat. De werknemer zal zichzelf ook steeds meer gaan isoleren en terugtrekken van teamactiviteiten.

Burn-outs op de werkvloer

Burn-outs hebben grote gevolgen voor de organisatie. Een werknemer met een burn-out is vaak maandenlang uit de roulatie. Een burn-out treft niet alleen de werknemer zelf, maar heeft ook invloed op de prestaties van het team of de afdeling. Wanneer iemand wegvalt betekent dit vaak dat de overgebleven collega’s een tandje moeten bijzetten. Dit kan vervolgens weer een negatief effect hebben op de werkdruk en werksfeer bij de rest van het team. 

Een werknemer met burn-outklachten is daarnaast minder productief en het risico op verzuim is hoger. Iemand die zich ziekmeldt met een burn-out is gemiddeld negen maanden niet aan het werken. De kosten kunnen dan snel de pan uit rijzen. In een eerdere blog hebben wij berekend wat een zieke werknemer per dag kost voor jouw bedrijf. Lees de blog hier.

 

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Hoe voorkom je een burn-out?

Om een burn-out te voorkomen bij werknemers is het belangrijk om te zorgen voor een fijne werkcultuur. Het is belangrijk dat werknemers de kans krijgen om eerlijk en open te kunnen praten over werkdruk en stress. De werknemer moet het gevoel krijgen dat hij of zij gehoord wordt.

Daarnaast is het belangrijk om heel realistisch te zijn en geen onmogelijke verwachtingen te scheppen van jouw werknemers. Verdeel de taken evenredig en stel doelen samen met de werknemers op.

Tot slot is een gezonde werk/privé balans heel belangrijk. Als werkgever kun jij jouw werknemers stimuleren hierin. Je kunt werknemers bijvoorbeeld de optie bieden om thuis te werken of eerder te laten beginnen indien dit beter uitkomt qua reistijd. Het is belangrijk om met jouw werknemers hierover in gesprek te gaan en zo te kijken hoe je als werkgever het beste kan helpen. In dit artikel geven we 5 tips voor een goede werk/privé balans.

Verzekerd van goed werkgeverschap

Als ondernemer wil je natuurlijk doen wat jij het liefste doet en dat is ondernemen. Door samen te werken met Repay bespaar je niet alleen tijd, maar ben  je ook verzekerd van goed werkgeverschap. Zo zijn medewerkers verzekerd van een tijdige en juiste uitbetaling van het salaris en zijn zij collectief verzekerd tegen ongevallen. Als ondernemer blijf je gewoon verantwoordelijk voor de dagelijkse planning en de aansturing van het personeel. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

 

Voorgestelde berichten:

 

Praktijkcase: Profuomo

Praktijkcase: Profuomo

Van zakelijk dassenlabel naar een smart casual mannenmodemerk. Profuomo heeft in bijna negentig jaar de nodige veranderingen doorgemaakt. Het Nederlandse modebedrijf blijft zichzelf uitdagen.

Lees meer

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.