Wat te doen bij een zieke werknemer?

Helaas is er een werknemer ziek geworden. Wat moet je als werkgever precies doen als iemand zich ziekmeldt? En misschien net zo belangrijk, wat moet je vooral niet doen?

Als werkgever heb je allerlei plichten wanneer iemand zich ziekmeldt. Naast deze plichten zijn er ook nog diverse richtlijnen die kunnen bijdragen aan een goede opvolging van de ziekmelding en een snel herstel. Ziek zijn kan erg vervelend zijn voor de werknemer. Door hier als werkgever op een goede manier mee om te gaan, kun je de onderlinge band versterken en dus indirect bijdragen aan het behoud van personeel.

Om jouw zieke werknemer zo goed mogelijk te helpen, lichten we hieronder de belangrijkste plichten en richtlijnen toe

De privacy van een zieke werknemer

Het is verboden om te vragen waar de werknemer last van heeft. Je mag wel vragen of hij of zij eventueel ander werk zou kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan een werknemer die niet lang kan staan of lopen, maar eventueel wel zittend werk uit kan voeren. Je mag ook ragen wanneer hij of zij verwacht weer te kunnen gaan werken.

Bepalen of jouw werknemer echt ziek is

Het is verboden om als werkgever te beoordelen of jouw werknemer echt ziek is. Om dit goed te kunnen inschatten, dien je een bedrijfsarts in te schakelen. Wel kun je een aantal vragen stellen aan jouw werknemer om zo een inschatting te maken over de duur van het herstel.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Ziekmelding doorgeven aan arbodienst of bedrijfsarts

Indien de werknemer ziek is, moet je dit zo snel mogelijk melden bij de arbodienst of bij de bedrijfsarts. Hetzelfde geldt voor beter melden. De arbodienst of bedrijfsarts kan helpen met het opstellen van een plan om de ziekmelding zo goed mogelijk te verwerken. Zij zullen ook contact opnemen met jouw werknemer.

Stuur een kaartje of bloemetje

Afhankelijk van de ernst van de ziekmelding kun je overwegen om iets klein op te sturen naar de werknemer of op bezoek te gaan. Bijvoorbeeld in het ziekenhuis. Juist op dit soort momenten kan het voor de werknemer erg fijn zijn om te weten dat de werkgever aan zijn/haar kant staat.

Het re-integratieplan van jouw werknemer

Het is verplicht om samen met de werknemer een plan te gaan maken. De bedoeling is om jouw werknemer zo snel mogelijk weer terug aan het werk te krijgen. Je kunt jouw werknemer bijvoorbeeld laten beginnen met halve dagen werken. Daarnaast kun je ook kijken naar mogelijkheden tot een andere functie met daarin andere werkzaamheden.

Wet verbetering poortwachter

De Wet verbetering poortwachter heeft als doel om ervoor te zorgen dat jouw zieke werknemer zo snel mogelijk terugkeert op het werk. In de Wet verbetering poortwachter is een duidelijk stappenplan uitgewerkt. In het stappenplan staat aangegeven wat de werkgever moet doen en wanneer. Op de website van het UWV staat een uitgebreide beschrijving van het stappenplan bij verzuim.

Salaris

Volgens het UWV heeft de werknemer twee jaar lang recht op doorbetaling van zijn of haar loon. Als werkgever ben je dan ook verplicht om het loon door te betalen. In de cao van jouw branche staat aangegeven hoeveel dit precies is. Dit is minimaal 70% van het laatste verdiende loon, maar kan ook 100% zijn in jaar 1. Mocht het contract van jouw werknemer in de tussentijd aflopen dan dien je de werknemer aan te melden bij het UWV. Lees op de website van het UWV een stappenplan voor re-integratie van de werknemer. Klik hier.

Verzekeren tegen verzuim

Als werkgever heb je ook de keuze om een verzekering af te sluiten om je in te dekken tegen de risico’s van verzuim. Dit wordt een verzuimverzekering genoemd. Hierin krijg jij als werkgever een vergoeding voor jouw personeel dat niet kan werken. Voor een kleine onderneming is dit zeker aan te raden, omdat de kosten van één zieke werknemer veel meer impact heeft op het bedrijf dan bij een grote onderneming. 

Ontslag tijdens ziekte

Het is verboden om een zieke werknemer te ontslaan gedurende de eerste 2 jaar. Na die 2 jaar kan je als werkgever ontslag aanvragen bij het UWV. Er zijn enkele uitzonderingen waarin de werknemer toch zijn of haar ontslag kan krijgen. Bijvoorbeeld wanneer de werknemer niet meewerkt aan het re-integratieplan of wanneer jij al een overeenkomst hebt bereikt met de werknemer over het beëindigen van de overeenkomst.

 

Heb je liever geen omkijken naar verzuim?

Wil jij je geen zorgen maken over verzuim en het opvolgen van ziekmeldingen en de bijbehorende wet- en regelgeving? Repay kan deze zorgen voor jou uit handen nemen! Wanneer je samenwerkt met Repay HRM, zijn wij de werkgever en dragen wij de risico’s ten aanzien van ziekte. Dit terwijl jij de regie houdt over de dagelijkse planning en de aansturing van het personeel. Neem gerust contact op bij vragen, wij helpen je graag verder.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.