Hoe bepaal je het salaris van een nieuwe werknemer? 6 tips

hoe bepaal je het salaris werknemer

Het bepalen van het salaris voor een nieuwe werknemer kan een lastige taak zijn. Het salaris moet niet alleen kunnen concurreren met het aanbod van andere werkgevers, maar ook passen bij de functie en het ervaringsniveau van de werknemer. In deze blog geven we 6 tips om het juiste salaris te bepalen.

1. Breng de benodigde vaardigheden in kaart

Het salaris dat je biedt aan de werknemer moet overeenkomen met de functie. Dit betekent dat jij moet bepalen welke  vaardigheden en competenties nodig zijn voor de functie. Zorg ervoor dat het salaris aansluit bij de vereisten van de functie en dat het redelijk is in vergelijking met de markt.

2. Houd rekening met werkervaring en opleidingsniveau

Twee belangrijke factoren die het salaris van een nieuwe werknemer beïnvloeden, zijn het ervaringsniveau en de opleiding van de werknemer. Hoe relevanter de opleiding, hoe geschikter de kandidaat. Hetzelfde geldt voor het ervaringsniveau.

Sommige branches en bedrijven maken gebruik van een functie- en salarishuis. Hierin staat beschreven welk salaris hoort bij een bepaalde functie en bijvoorbeeld het opleidingsniveau.

3. Kijk naar vergelijkbare functies

Het is belangrijk om te weten wat het salaris is voor vergelijkbare functies binnen de branche. Dit helpt jou als ondernemer bij het bepalen van een competitief salaris voor de nieuwe werknemer. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van salarisstudies en loonschalen die op het internet te vinden zijn. Je kunt ook zoeken naar vergelijkbare functies op vacaturewebsites. Hier staat in veel gevallen een salarisindicatie bij.

4. Bekijk wat je zelf kunt bieden

De grootte van jouw bedrijf en de financiële situatie kunnen ook van invloed zijn op het salaris van de nieuwe werknemer. Sommige werkgevers zitten nu eenmaal krapper bij kas dan andere. Het is dus belangrijk om te weten wat een nieuwe werknemer waard is voor het bedrijf en wat je die persoon daarvoor kunt bieden.

5. Er is meer dan alleen geld

Naast geld kun je ook extra voordelen bieden zoals thuiswerkmogelijkheden, een auto van de zaak, commissies, flexibele werktijden, pensioenregelingen, gezondheidszorgverzekeringen en extra vakantiedagen. Deze extra voordelen kunnen helpen bij het aantrekken en behouden van gemotiveerde werknemers.

6. Zorg voor transparantie

Zorg voor transparantie bij het bepalen van het salaris van werknemers. Leg uit hoe het salaris is opgebouwd en wat de criteria zijn voor salarisverhogingen en bonussen. Dit maakt het voor jou makkelijker om het salaris te bepalen én het draagt bij aan het gevoel van vertrouwen en transparantie binnen het bedrijf.

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.