Wat kost een zieke werknemer? Krijg inzicht in je verzuim

ziek werknemer

Als werkgever is het belangrijk om te weten wat een zieke werknemer kost. Wanneer een werknemer ziek wordt, kan dit namelijk verschillende kosten met zich meebrengen, zowel direct als indirect. In dit artikel gaan we dieper in op de kosten van zieke werknemers en hoe je als werkgever inzicht kunt krijgen in je verzuim.

Directe kosten van een zieke werknemer

De directe kosten van een zieke werknemer kunnen hoog oplopen. Werkgevers zijn namelijk verplicht om het loon van zieke werknemers door te betalen gedurende een bepaalde periode. In Nederland is een werkgever verplicht om gedurende de eerste twee jaar van ziekte het loon van de werknemer door te betalen. Dit is minimaal 70% en kan per cao afwijken. De totale kosten kunnen dus aanzienlijk zijn, vooral als het gaat om een werknemer met een hoog salaris.

Daarnaast kunnen er nog andere kosten zijn, zoals kosten voor vervangend personeel, arbodienstverlening, re-integratie en verzuimbegeleiding. Deze kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s per zieke werknemer.

Indirecte kosten van een zieke werknemer

Naast de directe kosten heeft een zieke werknemer ook indirect een negatief effect op de organisatie. Zo kan het wegvallen van een werknemer zorgen voor extra werkdruk bij collega’s, wat kan leiden tot stress en verzuim bij de betreffende collega’s. Ook kan een zieke werknemer zorgen voor een verstoorde werksfeer of verminderde productiviteit binnen het overgebleven team.

Ziektekostenverzekering

In Nederland zijn werkgevers verplicht om hun werknemers te verzekeren voor ziektekosten. Dit betekent dat werkgevers een premie betalen voor elke werknemer die bij hen in dienst is. Als een werknemer ziek wordt, kunnen de kosten voor de ziektekostenverzekering stijgen. Bij de berekening van de premie wordt namelijk gekeken naar het gemiddelde verzuim bij een organisatie. 

 

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


 

Inzicht krijgen in je verzuim

Om grip te krijgen op de kosten van zieke werknemers is het belangrijk om inzicht te krijgen in je verzuim. Hierbij is het belangrijk om te weten hoe vaak werknemers zich ziek melden en hoe lang ze vervolgens afwezig zijn. Dit kun je bijvoorbeeld bijhouden in een verzuimregistratiesysteem.

Door het bijhouden van verzuimgegevens kun je trends ontdekken en mogelijke oorzaken achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld zien of er sprake is van een hoog verzuim onder een bepaalde afdeling of groep werknemers. Dit kan aanleiding zijn om maatregelen te nemen om het verzuim te verminderen, zoals het verbeteren van de werkomstandigheden of het bieden van extra trainingen of begeleiding.

In dit artikel geven we 5 tips om het verzuim te verlagen als werkgever.

Wat kost een zieke werknemer?

Je kunt zelf berekenen wat een zieke werknemer jou gaat kosten gedurende het verzuim. De kosten kunnen hoog oplopen vanwege de verschillende kosten. Hieronder geven we een voorbeeld.

Berekening verzuimkosten werknemer

In dit voorbeeld hebben wij gekozen voor een logistiek medewerker. De logistiek medewerker is 6 weken afwezig en werkt normaal gesproken 40 uur per week.

  • Jaarlijkse loonkosten werkgever: €42.000,-
  • Doorbetaling loon 6 weken: €4.850,-
  • Verzuimmanagement: €342,-
  • Totale kosten: €5.192
  • Kosten per dag: €173,-

Zoals je ziet komen de totale kosten per dag boven de €150 uit. Als je vanwege capaciteitsproblemen vervanging moet zoeken ben je per dag al snel meer dan €300 kwijt. 

Minder risico’s bij verzuim?

Iedere ondernemer heeft risico’s, daar ontkom je niet aan. Maar de manier waarop je met deze risico’s omgaat, bepaalt wat voor impact het heeft. Als je de risico’s goed beheerst, heb je geen zorgen aan je hoofd. En zonder zorgen aan je hoofd kun jij je focussen op ondernemen!

Repay kan de risico’s omtrent verzuim uit handen nemen. Wanneer je met ons samenwerkt, zijn wij namelijk de werkgever en dragen wij de risico’s ten aanzien van ziekte. Dit terwijl jij de regie houdt over de dagelijkse planning en de aansturing van het personeel. Wil je meer weten over onze dienstverlening? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.