Wat is de inlenersbeloning?

Artikel bijgewerkt op 21-12-2022 n.a.v. wetswijzigingen

Als ondernemer krijg je te maken met de inlenersbeloning op het moment dat jij personeel wilt gaan inlenen via een uitzendbureau. De inlenersbeloning zorgt er namelijk voor dat de uitzendkracht hetzelfde salaris verdient als personeelsleden die jij eventueel zelf al in dienst hebt of zoals die in de cao van de inlener staat.

Meer dan alleen het salaris

De inlenersbeloning is een term die oorspronkelijk voorkomt in de ABU en NBBU-cao en wordt ook wel loonverhoudingsvoorschrift genoemd. De inlenersbeloning gaat over het toepassen van de beloningsmethodiek van de inlener (de opdrachtgever), wat dus verder gaat dan alleen het salaris.

Wat betekent dit voor jou, als de opdrachtgever? Dat de beloningen voor de uitzendkracht hetzelfde moeten zijn als de beloningen voor jouw eigen personeel:

  • Het geldende periodeloon in de schaal
  • ADV/ATV dagen
  • Toeslagen voor overwerk
  • Toeslagen voor verschoven uren
  • Toeslagen voor het werken in onregelmatigheid (waaronder feestdagen) ploegentoeslag
  • Initiële loonsverhogingen, kostenvergoedingen en periodieken
  • Vaste eindejaarsuitkering (vanaf 1 januari 2023)

Hoe zit het met de verschillende cao’s?

Om de inlenersbeloning goed te begrijpen en goed toe te kunnen passen, is het ook van belang dat je kennis hebt van een aantal verschillende cao’s. Er ontstaat nog al eens verwarring over de cao die uitzendondernemers voor de uitzendkrachten moeten hanteren. Voorheen waren er twee cao’s, de ABU en de NBBU, waarin alle rechten voor uitzendkrachten stonden beschreven. Sinds 30 december 2019 zijn deze twee cao’s samengevoegd. Dit betekent voor de uitzendkrachten een betere rechtspositie, meer werkzekerheid en begeleiding om duurzaam inzetbaar te blijven.

Maar wat betekent dit voor de inlenersbeloning? De inlenersbeloning is, zoals hierboven genoemd, de beloningsmethodiek voor jou als opdrachtgever. Voor alles wat hier buiten valt worden de ABU en NBBU cao gehanteerd. Dit betekent dus dat niet jouw volledige cao overgenomen hoeft te worden door een uitzendbureau. Doordat zaken als pensioen en vakantiedagen overgenomen worden uit de ABU of NBBU cao ontstaan er soms gekke situaties binnen het bedrijf. Want dit kan dus betekenen dat 5 mei wel een vrije dag is voor de werknemers die jij in eigen dienst hebt, maar niet voor de werknemer die wordt ingeleend. Dit komt omdat 5 mei in de ABU-cao maar eens in de vijf jaar als een officiële vrije dag wordt gezien.

Wil jij niet voor verrassingen komen te staan en zeker weten waar jij aan toe bent op het moment dat je een nieuwe werknemer aanneemt? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Met onze kennis van meer dan 140 verschillende cao’s helpen we je graag op weg.

Voorgestelde berichten:

 

Praktijkcase: Micodo Transport

Praktijkcase: Micodo Transport

Praktijkcase: Micodo TransportVeel bedrijven hadden tegenslag(en) door de coronacrisis. Vooral de evenementensector kreeg het zwaar te verduren. Ook bij Micodo Transport, logistiek dienstverlener in deze branche, kwam alles stil te liggen. Maar het bedrijf bewees dat...

Lees meer
Wat zijn flexibele medewerkers of flexwerkers?

Wat zijn flexibele medewerkers of flexwerkers?

Wat zijn flexibele medewerkers of flexwerkers?Een flexibele medewerker, ook wel flexwerker genoemd, is iemand die werkzaam is zonder vast contract of iemand die wordt ingehuurd/ingeleend. Je kunt hierbij denken aan eigen werknemers met een tijdelijk contract of...

Lees meer

"*" geeft vereiste velden aan

Vraag een adviesgesprek aan

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een
adviesgesprek. Wij nemen binnen 4 uur contact met je op (tijdens kantooruren).