Personeel aannemen: welke verzekeringen moet je afsluiten?

Welke verzekeringen moet ik afsluiten

Wanneer je personeel gaat aannemen brengt dat risico’s met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die ziek wordt of per ongeluk iets kapot maakt bij een klant. Gelukkig kun je je als werkgever indekken tegen deze risico’s door de juiste verzekeringen af te sluiten.

Welke verzekeringen moet je afsluiten als je personeel gaat aannemen?

Naast de verplichte werknemersverzekeringen waar je als werkgever mee te maken krijgt (Ziektewet, WW, WAO en WIA), kun je extra verzekeringen afsluiten. Welke verzekeringen in jouw situatie nuttig zijn, hangt af van jouw bedrijf en de branche waarin je actief bent. Bij een bouwbedrijf lopen werknemers bijvoorbeeld andere risico’s dan bij een IT bedrijf. Daarnaast kan een cao jou verplichten om een bepaalde verzekering af te sluiten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Om niet op te hoeven draaien voor de schade die jouw personeel tijdens werktijd veroorzaakt, dien je een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Let er op dat een privé aansprakelijkheidsverzekering geen schade dekt die wordt aangebracht in zakelijke context. Het is dus verstandig om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, ook als je zzp’er bent.

Laat een werknemer per ongeluk iets kapotvallen bij een klant? Dan kun jij hiervoor aansprakelijk worden gesteld.

Wanneer je als zzp’er al een aansprakelijkheidsverzekering hebt, moet je deze uitbreiden wanneer je personeel gaat aannemen.

Ziekteverzuimverzekering

Werknemers worden vroeg of laat een keer ziek. Daarnaast kan een werknemer ook arbeidsongeschikt raken. De verzuimkosten kunnen voor jou als werkgever hoog oplopen, omdat jij verantwoordelijk bent voor de doorbetaling van het loon. In sommige gevallen loopt deze periode op tot twee jaar.

Het is dus belangrijk om stil te staan bij de impact die een zieke medewerker kan hebben op jouw organisatie. Vooral voor kleine bedrijven is de impact groot wanneer er iemand (langdurig) ziek wordt, zowel op financieel als operationeel vlak. Afhankelijk van de verzekering die je afsluit, vergoedt de verzekering de doorbetaling van loon en word je geholpen bij de verzuimbegeleiding en re-integratie van werknemers.

Wil je je liever geen zorgen maken omtrent verzuim? Overweeg dan om samen te werken met een payroll- of uitzendbureau zoals Repay. Wanneer je met ons samenwerkt, zijn de medewerkers bij ons in dienst. Op die manier dragen wij alle risico’s ten aanzien van ziekte, ontslag en het wegvallen van werk, terwijl jij de regie houdt over de dagelijkse planning en de aansturing van het personeel.

Geïnteresseerd? Lees hier verder.

Arbeidsongevallenverzekering

Los van het feit dat werknemers een belangrijk onderdeel zijn van jouw organisatie, is de kans groot dat je een hechte band met ze opbouwt. Je moet er dus niet aan denken dat jouw werknemers iets overkomt tijdens werktijd en dat ze daardoor (financieel) in de problemen komen. Bijvoorbeeld omdat ze hun functie niet meer kunnen uitvoeren en hun baan kwijtraken.

Met een ongevallenverzekering krijgen werknemers of nabestaanden een eenmalige uitkering wanneer er een bedrijfsongeval plaatsvindt. Voor sommige branches is in de cao zelfs bepaald dat een ongevallenverzekering verplicht is.

Wat kost een personeelsverzekering?

Een verzuimverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering zijn voorbeelden van een personeelsverzekering. Hoeveel een personeelsverzekering kost is onder andere afhankelijk van de branche, het aantal medewerkers, de gekozen dekking en de loonsom. Aangezien er verschillende factoren meespelen is het aan te raden om bij verschillende verzekeraars te gaan shoppen en de kleine lettertjes goed te lezen. Een lage premie lijkt misschien aantrekkelijk, maar je wilt wel goed gedekt zijn wanneer er iets misgaat.

Tip: het kan lonen om alle verzekeringen bij één aanbieder af te sluiten, omdat je dan een (flinke) korting kan afdwingen.

Overige verzekeringen

Naast de bovenstaande personeelsverzekeringen, zijn er allerlei andere verzekeringen die interessant kunnen zijn voor jou of jouw personeel. Denk bijvoorbeeld aan een goede pensioenregeling of een collectieve nabestaanden verzekering. Dit soort verzekeringen bieden een leuk extraatje voor de werknemer en kunnen gebruikt worden voor het behoud en werven van werknemers.

Meer weten over onze dienstverlening?

Vraag een adviesgesprek aan

Heb je vragen over de mogelijkheden met betrekking tot payroll of uitzenden en het uitbesteden van risico’s? Eén van onze adviseurs helpt je graag verder.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.