Met welke feestdagen moet je als werkgever rekening houden?

Nederland kent verschillende feestdagen. Als werkgever wil je natuurlijk weten of jouw werknemers recht hebben op een vrije dag en/of doorbetaling van het loon. Of je als werkgever het loon moet doorbetalen van werknemers op feestdagen hangt af van de afspraken die je hebt gemaakt met je werknemer. Deze afspraken staan in de arbeidsovereenkomst of in een cao. In dit artikel gaan we verder in op wat de feestdagen eigenlijk betekenen en waar je op moet letten als werkgever.

Alle officiële feestdagen op een rijtje:

  • Nieuwjaarsdag: 1 januari
  • Goede vrijdag
  • Pasen (eerste en tweede paasdag)
  • Koningsdag: 27 april
  • Bevrijdingsdag: 5 mei 2021
  • Hemelvaartsdag: 13 mei 2021
  • Pinksteren (eerste en tweede pinksterdag)
  • Kerstmis (eerste en tweede kerstdag): 25 en 26 december

We kennen in Nederland 11 officiële feestdagen waarvan 2 nationale feestdagen. Op een nationale feestdag wordt de onafhankelijkheid van het land gevierd, de verjaardag van het staatshoofd of iets soortgelijks hieraan.

Nationale feestdagen

Koningsdag

Een van de bekendste feestdagen is toch wel Koningsdag. Tot 2014 vierden wij Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van Juliana. Sinds de troonswisseling van prinses Beatrix naar Koning Willem-Alexander is Koninginnedag omgetoverd tot Koningsdag. Het wordt gevierd op de verjaardag van onze koning op 27 april. Die dag kleurt Nederland oranje.

Waar moet je als ondernemer rekening mee houden tijdens Koningsdag? Ondanks dat Koningsdag een officiële feestdag is, is een werknemer niet automatisch vrij. In de wet is Koningsdag niet als verplichte vrije dag aangewezen. Er zijn namelijk een aantal sectoren die op deze dag wel open zijn, denk aan de horeca en detailhandel. Helaas is de horeca al een lange tijd gesloten door het gevolg van de corona crisis. In de betreffende cao is bepaald of een werknemer recht heeft op toeslagen als hij/zij op Koningsdag moet werken. Ook staat in de cao of een werknemer recht heeft op loondoorbetaling als er niet wordt gewerkt.

Een overzicht van alle cao’s vind je hier.

Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag is een nationale feestdag op 5 mei waarop jaarlijks de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland wordt gevierd. Het betekent het einde van de Tweede Wereldoorlog. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de grote waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. In 2020 stond de viering in het teken van ’75 jaar vrijheid’. Het wordt al jaren gevierd met festiviteiten en vlaggen die uithangen. Door de corona crisis kan het dit jaar helaas niet groots gevierd worden.

Om de vijf jaar hebben werknemers in Nederland recht op een vrije dag. In andere jaren is per cao vastgelegd waar een werknemer recht op heeft.

Overige wettelijke feestdagen

Nieuwjaarsdag 1 januari

De viering van een nieuw jaar! Als ondernemer ben je niet verplicht om de deuren te openen tijdens een feestdag. Besluit jij om niet open te gaan, dan ben je verplicht om de werknemers die normaal op deze dag werken hun gebruikelijke loon te betalen. Een voorwaarde van doorbetaling is wel dat werknemers van de laatste dertien weken er zes op deze dag van de week hebben gewerkt. Als de werknemer ervoor kiest om niet te werken, wordt er verlof aangevraagd.

Goede Vrijdag

De kruisiging van Jezus. Traditiegetrouw wordt er dan vis gegeten. Goede Vrijdag is een officiële feestdag, maar niet alle werknemers zijn verplicht vrij op deze dag. Dit hangt af van de sector waarin je werkzaam bent.  Zo zijn overheidsinstanties zoals scholen officieel gesloten en hebben deze werknemers dus recht op doorbetaling. Voor de overige sectoren is het bepaald in de cao. Als jij je bedrijf sluit, dan hebben werknemers die normaal gesproken ook op deze dag zouden werken recht op doorbetaling, omdat de werknemers op deze dag beschikbaar zouden zijn.

Eerste en tweede paasdag

Christenen vieren tijdens Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen wordt gevierd op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Op tweede paasdag zijn alle scholen en overheidsinstanties gesloten. Kinderen gaan op zoek naar eieren en eten zich vol aan heerlijke chocolade. Christenen hebben Pasen en o.a. Pinksteren overgenomen vanuit de Joodse religie, omdat belangrijke data uit het leven van Christus met de Joodse feesten samenvallen.

Belangrijk om als werkgever te weten, is dat in de wet niet besloten is dat eerste en tweede paasdag een officiële vrije dag is voor werknemers. In de wet is niks meegenomen over het doorbetalen van het loon op deze dagen. Zoals hierboven ook al is genoemd, is er in alle cao’s bepaald dat een werknemer krijgt doorbetaald, als hij normaal gesproken ook op deze dag werkt. Als jouw onderneming altijd op zondag dicht is, dan hoef je het loon niet door te betalen op eerste en tweede paasdag. Het kan ook voorkomen dat jouw bedrijf niet onder een cao valt. Dan is er niks geregeld over het loon tijdens de feestdagen en hebben de werknemers officieel geen recht op doorbetaling.

Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is de dag dat Jezus Christus, veertig dagen nadat hij was opgestaan uit de dood, naar de hemel ging. De dag van hemelvaart valt altijd op een donderdag, negenendertig dagen na eerste paasdag en tien dagen voor eerste pinksterdag. Hemelvaart is een officiële vrije dag in Nederland, maar ook op deze dag is niet iedereen vrij. Of jij je personeel verplicht bent tot doorbetaling hangt af van de cao die je hanteert.

Eerste en tweede pinksterdag

Pinksteren heeft geen vaste datum zoals Kerstmis en Bevrijdingsdag dat hebben, maar valt altijd op de tiende dag na Hemelvaart en de vijftigste dag na eerste paasdag. Zoals bij veel feestdagen valt de eerste dag van Pinksteren op zondag en de tweede dag (pinkster maandag) op maandag.
Op deze dag herdenken we dat de apostelen van Jezus werden verlicht door de Heilige Geest. Het woord Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘pentékoste’, dit betekent ‘vijftigste’. Op de dag van Pinksteren komt er na vijftig dagen een einde aan de paastijd.

Pinksteren is in Nederland een officiële feestdag, maar dit betekent niet dat iedereen vrij is. Ambtenaren zijn wel vrij en onderwijsinstellingen zijn in veel gevallen gesloten. Op het moment dat je werknemers in loondienst hebt, dan ben je niet verplicht om Pinksteren als vrije dag op te geven.

Eerste en tweede kerstdag

Een gezellige tijd komt eraan. Kerst! Traditiegetrouw wordt de kerstboom in huis gehaald en het huis gezellig aangekleed. Dit allemaal om de geboorte van Jezus te herdenken. Het is een christelijk religieuze feestdag die wordt gevolgd door tweede kerstdag. In veel landen wordt dit ook wel boxing day genoemd. Op deze dag werd de kerstkist (box) geopend zodat mensen er iets voor de armen in konden stoppen. Nu is de dag erg belangrijk voor de voetbalsport en de paardensport. Overheidsinstanties, scholen, bouwbedrijven en zakelijke dienstinstellingen zijn met kerst gesloten. Normaal gesproken wordt er in verschillende sectoren doorgewerkt, helaas is dat dit jaar anders. De horeca is op dit moment alleen open voor afhalen en bezorgen.

Zoals je kunt lezen zijn veel feestdagen afkomstig uit het christendom. Ondanks dat het aan aantal gelovige mensen terugloopt, houden we nog steeds vast aan de feestdagen die ooit zijn ontstaan in de geschiedenis.

Salarisadministratie uitbesteden of zelf doen?

Wil je je liever niet bezighouden met de wet- en regelgeving omtrent loondoorbetaling tijdens de feestdagen? Lees hier meer over de voor- en nadelen van het uitbesteden van jouw salarisadministratie.

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.