Wat als een werknemer zich niet wil laten vaccineren tegen het coronavirus?

Het ziet ernaar uit dat begin 2021 de eerste mensen gevaccineerd worden tegen het coronavirus. Veel mensen staan te springen om een prikje, terwijl anderen liever even wachten of het zelfs helemaal niet willen.

Hoe ga je hier als werkgever mee om?

Een corona vaccinatie verplichten

Iemand verplichten om zich te laten vaccineren mag niet. Nederlanders hebben nu eenmaal de keuzevrijheid om zich wel of niet te laten vaccineren. Het is ook niet toegestaan om iemand te dwingen, op wat voor manier dan ook. Denk bijvoorbeeld aan het niet doorbetalen van salaris bij ziekte of het dreigen met ontslag.

Als werkgever mag je werknemers wél verzoeken om zich te laten vaccineren, maar daar houdt het ook op.

Waarom niet vaccineren tegen het coronavirus?

Een werknemer kan tal van redenen hebben om zich niet te laten vaccineren tegen het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan geloofsovertuigingen of de angst voor naalden. Daarnaast hebben mensen bedenkingen bij de snelheid waarmee coronavaccins op de markt komen of zijn ze bang voor effecten op de lange termijn.

Als werkgever kan het verleidelijk zijn om te vragen waarom een werknemer zich niet laat vaccineren. Toch mag je dit niet doen. Een werknemer geniet immers het recht op privacy.

Werkgever zijn tijdens de coronacrisis

Wil je meer tips met betrekking tot het werkgeverschap en de coronacrisis? Lees dan snel verder:

Voorgestelde berichten:

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.