Optimaliseer je vacature voor online zoekmachines

Het kan soms lastig zijn om voldoende kandidaten te vinden voor je vacature. Naast een aantrekkelijke vacaturetekst moet je er ook voor zorgen dat de vacature goed vindbaar is. Maar hoe werkt dat? Wat bepaalt de positie van een vacature in de zoekresultaten?

De werking van zoekmachines

Om de vindbaarheid te vergroten is het goed om te weten hoe zoekmachines werken. Het uitgangspunt van Google is om alle informatie ter wereld te organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Zij gebruiken hierbij complexe algoritmen om de positie van pagina’s in de zoekresultaten te bepalen. Je kunt hierbij denken aan factoren, zoals:

 • de leeftijd van een pagina;
 • de beveiliging van een website;
 • de snelheid van een pagina;
 • het gebruik van bepaalde sleutelwoorden;
 • de lengte van de tekst;
 • de gemiddelde bezoekerstijd op een pagina;
 • de reputatie en leeftijd van de website;
 • het gebruik van ondersteunende afbeeldingen;
 • de leesbaarheid op mobiel, tablet en computer.

Goede technische basis

Het is belangrijk dat de technische basis van jouw website goed is. Dit draagt niet alleen bij aan de vindbaarheid van een vacature, maar ook van jouw website in het algemeen! Bespreek dit onderwerp eventueel met een IT’er of marketeer.

Benadruk de juiste sleutelwoorden

Google scant alle websites ter wereld op dagelijkse basis. Met deze scans probeert Google een pagina te begrijpen en in de juiste categorie te plaatsen. In het geval van een vacature zijn de volgende sleutelwoorden hierbij van belang:

 • Functietitel
 • Standplaats
 • Bedrijfsnaam

Meer updates ontvangen?

Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws en interessante content.


  Locatie van sleutelwoorden

  Waar plaats je sleutelwoorden? Er zijn een aantal locaties waar ze terug moeten komen voor optimale vindbaarheid:

  • Technische titel van de webpagina (ook wel Meta title genoemd).
  • De URL van de pagina.
  • De titel waarmee je de vacaturetekst begint.
  • Meta description: dit is de tekst die zichtbaar is in de zoekresultaten onder de titel.
  • Eerste zin of alinea: Google hecht meer waarde aan sleutelwoorden die in de introductie worden genoemd dan verderop in de vacature.
  • Kopteksten: zie volgende tip

  Noem sleutelwoorden in kopteksten

  Zoekmachines hechten meer waarde aan kopteksten dan aan gewone tekst. Probeer een functietitel of andere sleutelwoorden dus altijd terug te laten komen in kopteksten. Een aantal voorbeelden:

  Standaard koptekst Geoptimaliseerd
  Werkzaamheden Wat ga je doen als HR Adviseur bij Repay HRM?
  Functie-eisen Wat zoeken wij in een HR Adviseur?
  Sollicitatieprocedure Solliciteer op de rol van HR Adviseur in Tilburg.

  Hoeveelheid tekst

  Enerzijds wil je de functie uitgebreid toelichten, anderzijds kan een lange lap tekst mensen afschrikken. Als iemand binnen een paar seconden weg klikt is dat niet goed voor de prestaties in de zoekresultaten.

  Een goede vuistregel is om zo min mogelijk woorden te gebruiken om zoveel mogelijk te vertellen. Laat een aantal collega’s de vacaturetekst beoordelen en vraag welke onderdelen je weg kunt laten of toe moet voegen. Het is beter om iemand contact op te laten nemen wanneer ze vragen hebben dan iemand mis te lopen, omdat de tekst saai en lang is.

   Klaar voor Google? Deel de vacature met de wereld!

  Nu jouw vacature helemaal klaar is om te concurreren in de zoekresultaten, is het tijd om het te delen met de rest van de wereld. Deel en promoot je vacature via social media, jobboards, nieuwsbrieven en andere kanalen.

  Blijven mensen lang op jouw pagina? Klikken ze op de sollicitatieknop? Delen ze de vacature met vrienden? Goed bezig! Dit is niet alleen goed voor het aantal sollicitanten, maar ook voor de resultaten in Google. En zo is de cirkel weer rond!

  Voorgestelde berichten:

   

  Vraag een adviesgesprek aan

   

  Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.