Salarisadministratie uitbesteden of zelf doen?

Je bent op het punt gekomen dat je personeel gaat aannemen! Gefeliciteerd, want dat is vaak een goed teken. Je bedrijf groeit en om verdere groei te kunnen realiseren heb je meer handjes nodig. Maar met alleen personeel aannemen ben je er nog niet. Je bent nu ook verplicht om een salarisadministratie bij te houden. En als je nog nooit met personeel gewerkt hebt, weet je waarschijnlijk niet hoe je dat moet aanpakken.

Er zit veel werk in het opzetten én bijhouden van een personeels- en salarisadministratie. Daarom zitten veel ondernemers met de vraag of ze het zelf gaan doen of dat ze de administratie gaan uitbesteden. Om je te helpen een goede keuze te maken, hebben we de voor- en nadelen op een rijtje gezet.

Waarom moet je een salarisadministratie bijhouden?

Ten eerste verplicht de Belastingdienst jou om een salarisadministratie op te zetten. Als je personeel in dienst hebt en salaris uitbetaalt, moet je de juiste loonheffing afdragen aan de Belastingdienst. Welke eisen de Belastingdienst heeft ten aanzien van de administratie, kun je terugvinden op de website van de Belastingdienst.

Maar het voeren van een salarisadministratie is ook erg belangrijk voor jezelf. Je wilt natuurlijk wel overzicht hebben op de gewerkte uren van jouw personeel en hoe hoog de personeelskosten zijn. Ook moet je bepaalde reserveringen gaan doen, denk bijvoorbeeld aan vakantiegeld en transitievergoedingen.

Voordelen uitbesteden van de salarisadministratie

Voor de meeste ondernemers is het besparen van tijd en het gebrek aan kennis omtrent de wet -en regelgeving de belangrijkste reden om de salarisadministratie uit te besteden.

Tijdsbesparing

Personeel dient iedere maand uitbetaald te worden, dus je bent iedere maand uren kwijt aan de administratie. Kostbare uren die je juist goed kunt gebruiken als ondernemer, bijvoorbeeld om nieuwe klanten te vinden. Daarnaast kun je de tijd die je overhoudt natuurlijk ook besteden aan je gezin of hobby.

Kennis van wet -en regelgeving

Het is de taak van een salariskantoor of boekhouder om van alle wetten en regels omtrent personeel en arbeid op de hoogte te zijn en dit toe te passen op jouw situatie. Zo weet je zeker dat je aan al jouw verplichtingen als werkgever voldoet en krijg je (hoogstwaarschijnlijk) geen naheffingen van de Belastingdienst.

Vraagbaak

Een ander voordeel is dat je voor vragen terecht kunt bij het salarisverwerkingsbedrijf. Weet jij waar jouw zwangere medewerkster recht op heeft volgens de wet WAZO? Of hoe hoog de transitievergoeding is die je moet betalen aan een medewerker na einde dienstverband? Als je dit zelf moet uitzoeken kan dit veel tijd kosten die je anders in jouw onderneming had kunnen steken. Bovendien kunnen jouw werknemers met hun loongerelateerde vragen terecht bij het salarisverwerkingsbedrijf.

Minder fouten

Ondanks slimme salarisverwerkingssoftware blijft het mensenwerk om de juiste personeelsadministratie bij te houden. Je kunt gemakkelijk een foutje maken bij het aanmelden van een nieuwe medewerker of het wijzigen van het salaris. Kleine foutjes kunnen echter grote (financiële) gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Als je het werk uitbesteed aan een professional, kun je er vanuit gaan dat alles goed is geregeld. Dit scheelt je naast financiële blunders ook veel zorgen.

Overweeg je om de salarisadministratie uit te besteden? Onze adviseurs denken graag met je mee.

Nadelen uitbesteden van de salarisadministratie

Mogelijk hogere kosten

Als je gaat samenwerken met een externe partij heb je in eerste instantie altijd te maken met extra kosten. Een boekhouder of salarisadministrateur vraagt vaak een opstarttarief om de administratie in te richten. Daarna heb je te maken met vaste kosten per loonstrook, jaaropgave en per uur dat je ze aan het werk hebt gezet. Als je echter zelf een dag bezig geweest was met het uitpluizen van een bepaalde wet, is het uiteindelijk goedkoper om het aan je boekhouder te vragen.

Uitbesteding van verantwoordelijkheid

De partij waarmee jij in zee gaat, krijgt de volledige verantwoordelijkheid over de salarisadministratie. Het is dus erg belangrijk dat je zeker weet dat het bedrijf te vertrouwen is. Zijn ze aangesloten bij een branchevereniging en hebben ze bepaalde certificaten die de betrouwbaarheid onderstrepen? Er kan veel tijd zitten in het zoeken en kiezen van de juiste externe partij.

Minder flexibiliteit

Wanneer je alles in eigen beheer hebt, kun je snel en gemakkelijk wijzigingen in je personeelsadministratie doorvoeren. Door de salarisadministratie uit te besteden kunnen zaken zoals het aanmelden van een nieuwe medewerker of het verwerken van een loonwijziging soms langer duren.

Salarisadministratie uitbesteden ja of nee?

Om de juiste afweging te maken, is het verstandig om voor jezelf helder te hebben wat je belangrijk vindt. Wil je meer tijd besteden aan het ondernemen en wil je vooral ontzorgt worden? Besteed dan de salarisadministratie uit aan een externe partij. Wil je alles in eigen beheer hebben en heb je zin en tijd om je te verdiepen in de wet- en regelgeving? Overweeg dan om zelf de salarisadministratie te doen.

Overweeg je om de salarisadministratie uit te besteden? Vraag hieronder een vrijblijvend adviesgesprek aan. Onze adviseurs denken graag met je mee.

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? 8 tips

 

Met een goede vacaturetekst creëer je de juiste verwachtingen en zorg je ervoor dat de vacature online vindbaar is. Ook bereik je met een goede tekst de juiste doelgroep en vergroot je de kans dat ze bij je willen werken.

Maar hoe doe je dat? Wij geven 8 tips om je op weg te helpen!

Tip 1: Stel een helder functieprofiel op

Wanneer er vraag is naar een nieuwe collega is het belangrijk om te weten waar die vraag precies vandaan komt. Hoe beter je weet wat je zoekt, hoe duidelijker de vacaturetekst zal zijn. Dit zorgt niet alleen voor betere sollicitanten, maar voorkomt ook misverstanden tijdens het werving- en selectieproces.

Beantwoord de volgende vragen:

 • Welke werkzaamheden moeten worden verricht?
 • Hoeveel tijd is daarvoor nodig?
 • Over welke persoonlijke eigenschappen moet de kandidaat beschikken?
 • Is werkervaring belangrijk? Zo ja, wat voor ervaring is gewenst?
 • Hoeveel budget hebben we (loon)?

Tip 2: Kies de juiste functietitel

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de vacature. De functietitel is de term waar mensen op zoeken en waardoor ze zich aangesproken voelen. Zorg er dus voor dat de titel aansluit bij de werkzaamheden en dat je een populaire titel gebruikt.

Twijfel je tussen synoniemen, zoals accountmanager of vertegenwoordiger? Dan kun je Google Trends gebruiken. Hier kun je het aantal zoekopdrachten per functietitel bekijken van bijvoorbeeld de afgelopen 6 maanden in jouw regio.

Tip 3: Sterke introductie

Met een sterke introductie pak je direct de aandacht en zorg je ervoor dat de kandidaat verder leest. Je kunt bijvoorbeeld een quote gebruiken van de eigenaar of leidinggevende.  Noem daarnaast direct een aantal unieke kenmerken van de vacature zoals de cultuur, de secundaire arbeidsvoorwaarden of een aantal grote klanten.

Top 4: Voeg alle belangrijke onderdelen toe

Een goede vacaturetekst bevat minstens de volgende onderdelen:

 • Een beschrijving van de werkzaamheden.
 • De voordelen voor de werknemer: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, ontwikkeling en opleidingen.
 • Functie-eisen: soft skills en hard skills
 • Bedrijfsomschrijving
 • Sollicitatieprocedure

Top 5: Houd het zo kort mogelijk en gebruik bullet points

Door bullet points te gebruiken maak je de tekst beter behapbaar. Een lange lap tekst schrikt af. Dit betekent dat je eventueel wat belangrijke informatie weg moet laten. Vraag jezelf af welke informatie een kandidaat nodig
heeft om te solliciteren. Voor overige vragen kunnen ze altijd contact opnemen.

Tip 6: Spreek de doelgroep aan

Wanneer je een beeld hebt van de ideale kandidaat kun je je schrijfwijze daarop aanpassen. Denk aan de lengte van zinnen, het gebruik van vakjargon of het al dan niet gebruiken van U als aanspreekvorm.

Pas eventueel ook de secundaire arbeidsvoorwaarden aan op de doelgroep. Zoek je mensen tussen de 30 en 40 jaar? Bied dan een optionele thuiswerkdag aan zodat ouders op woensdagmiddag thuis kunnen zijn.

Tip 7: Transparantie

Laat de lezer ervaren waar hij/zij komt te werken. Dit kan tekstueel, maar ook visueel. Voeg bijvoorbeeld een foto of video toe van de werkplek en het team. Je kunt ook de werksfeer beschrijven en quotes toevoegen van collega’s om het extra persoonlijk te maken.

Tip 8: Zet aan tot actie!

Het doel is om kandidaten contact op te laten nemen of te laten solliciteren. Stuur hier dus op aan en maak het de kandidaat zo makkelijk mogelijk. Voeg op meerdere plekken in de tekst een optie tot solliciteren toe. Sluit de vacature af met een oproep om vandaag nog te solliciteren.

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Alle velden zijn verplicht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

*Verplichte velden