Wat moet je weten over het aanvullend geboorteverlof en uitgebreid ouderschapsverlof?

Het kabinet heeft in 2019 het geboorteverlof voor partners uitgebreid van twee dagen naar maximaal eenmaal de arbeidsduur per week. Dit was voor veel partners al een flinke verbetering. In 2020 en 2022 staan er echter nog een aantal wijzigingen op de planning.

Het aanvullend geboorteverlof

Vanaf 1 juli 2020 hebben partners recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit is 5 keer het aantal uur dat normaal in 1 week wordt gewerkt. De regeling geldt pas vanaf 1 juli 2020 dus dat betekent dat een werknemer er alleen gebruik van kan maken als het kind op 1 juli of daarna wordt geboren. Een werknemer heeft tijdens dit verlof recht op maximaal 70% van het dagloon en maximaal 70% van het maximumdagloon. In 2020 bedraagt het maximumdagloon 219,28 euro.

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor het aanvragen van de uitkering. Je kunt de uitkering direct aan de werknemer laten uitbetalen, zodat je geen loon hoeft door te betalen. Je kunt er ook voor kiezen om 70% van het loon door te betalen en de UWV-uitkering zelf te houden.

Het aanvullend geboorteverlof dient binnen 6 maanden te worden opgenomen na de geboorte van het kind en minimaal 4 weken van te voren worden aangevraagd bij de werkgever. Doe dit altijd in goed overleg. Bij zwaarwegend bedrijfsbelang kan een werkgever het verlof wijzigen.

Een werknemer hoeft overigens geen gebruik te maken van het aanvullend geboorteverlof. Wanneer een werknemer dit wel wilt, dient eerst het reguliere geboorteverlof opgenomen te worden.

Wat is het verschil tussen geboorteverlof en ouderschapsverlof?

Geboorteverlof wordt ook wel kraamverlof, partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd. Daarnaast is er ook nog het ouderschapsverlof. Om het te verduidelijken lichten we beide soorten verlof hieronder toe.

Geboorteverlof

Sinds januari 2019 heeft een partner die in loondienst is recht op 1 week geboorteverlof. Dit is 1 keer het aantal uur dat normaal in 1 week wordt gewerkt. Zoals de naam al doet vermoeden is het verlof bedoeld om direct na de geboorte op te nemen en wel binnen 4 weken. Het loon wordt door de werkgever 100% doorbetaald.

Op 1 juli 2020 komt hier dus het aanvullend geboorteverlof bij.

Ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling zodat ouders tijdelijk minder kunnen werken om meer tijd met hun gezin door te brengen. Ouderschapsverlof is in principe onbetaald, tenzij anders overeengekomen in de cao, en kan tot het 8e levensjaar van het kind worden opgenomen. Werknemers, zowel mannen als vrouwen, hebben recht op 26 weken onbetaald ouderschapsverlof per kind. Er worden geen vakantiedagen opgebouwd tijdens het ouderschapsverlof.

Betaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022

Hoewel ouderschapsverlof op dit moment nog onbetaald is, heeft de Europese Unie een nieuwe richtlijn opgesteld. De richtlijn moet ervoor zorgen dat werknemers recht hebben op 2 maanden betaald ouderschapsverlof. Het kabinet heeft op 29 april 2020 aangekondigd dat ouders in Nederland vanaf augustus 2022 recht hebben op een financiële vergoeding tijdens de eerste 9 weken van het ouderschapsverlof. Deze eerste 9 weken dienen dan wel in het eerste jaar na de geboorte te worden opgenomen.

De uitkering bedraagt maximaal 50% van het maximumdagloon en wordt door het UWV betaald. Als je alle 26 weken ouderschapsverlof opneemt zijn 17 weken daarvan dus onbetaald.

Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? 8 tips

 

Met een goede vacaturetekst creëer je de juiste verwachtingen en zorg je ervoor dat de vacature online vindbaar is. Ook bereik je met een goede tekst de juiste doelgroep en vergroot je de kans dat ze bij je willen werken.

Maar hoe doe je dat? Wij geven 8 tips om je op weg te helpen!

Tip 1: Stel een helder functieprofiel op

Wanneer er vraag is naar een nieuwe collega is het belangrijk om te weten waar die vraag precies vandaan komt. Hoe beter je weet wat je zoekt, hoe duidelijker de vacaturetekst zal zijn. Dit zorgt niet alleen voor betere sollicitanten, maar voorkomt ook misverstanden tijdens het werving- en selectieproces.

Beantwoord de volgende vragen:

 • Welke werkzaamheden moeten worden verricht?
 • Hoeveel tijd is daarvoor nodig?
 • Over welke persoonlijke eigenschappen moet de kandidaat beschikken?
 • Is werkervaring belangrijk? Zo ja, wat voor ervaring is gewenst?
 • Hoeveel budget hebben we (loon)?

Tip 2: Kies de juiste functietitel

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de vacature. De functietitel is de term waar mensen op zoeken en waardoor ze zich aangesproken voelen. Zorg er dus voor dat de titel aansluit bij de werkzaamheden en dat je een populaire titel gebruikt.

Twijfel je tussen synoniemen, zoals accountmanager of vertegenwoordiger? Dan kun je Google Trends gebruiken. Hier kun je het aantal zoekopdrachten per functietitel bekijken van bijvoorbeeld de afgelopen 6 maanden in jouw regio.

Tip 3: Sterke introductie

Met een sterke introductie pak je direct de aandacht en zorg je ervoor dat de kandidaat verder leest. Je kunt bijvoorbeeld een quote gebruiken van de eigenaar of leidinggevende.  Noem daarnaast direct een aantal unieke kenmerken van de vacature zoals de cultuur, de secundaire arbeidsvoorwaarden of een aantal grote klanten.

Top 4: Voeg alle belangrijke onderdelen toe

Een goede vacaturetekst bevat minstens de volgende onderdelen:

 • Een beschrijving van de werkzaamheden.
 • De voordelen voor de werknemer: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, ontwikkeling en opleidingen.
 • Functie-eisen: soft skills en hard skills
 • Bedrijfsomschrijving
 • Sollicitatieprocedure

Top 5: Houd het zo kort mogelijk en gebruik bullet points

Door bullet points te gebruiken maak je de tekst beter behapbaar. Een lange lap tekst schrikt af. Dit betekent dat je eventueel wat belangrijke informatie weg moet laten. Vraag jezelf af welke informatie een kandidaat nodig
heeft om te solliciteren. Voor overige vragen kunnen ze altijd contact opnemen.

Tip 6: Spreek de doelgroep aan

Wanneer je een beeld hebt van de ideale kandidaat kun je je schrijfwijze daarop aanpassen. Denk aan de lengte van zinnen, het gebruik van vakjargon of het al dan niet gebruiken van U als aanspreekvorm.

Pas eventueel ook de secundaire arbeidsvoorwaarden aan op de doelgroep. Zoek je mensen tussen de 30 en 40 jaar? Bied dan een optionele thuiswerkdag aan zodat ouders op woensdagmiddag thuis kunnen zijn.

Tip 7: Transparantie

Laat de lezer ervaren waar hij/zij komt te werken. Dit kan tekstueel, maar ook visueel. Voeg bijvoorbeeld een foto of video toe van de werkplek en het team. Je kunt ook de werksfeer beschrijven en quotes toevoegen van collega’s om het extra persoonlijk te maken.

Tip 8: Zet aan tot actie!

Het doel is om kandidaten contact op te laten nemen of te laten solliciteren. Stuur hier dus op aan en maak het de kandidaat zo makkelijk mogelijk. Voeg op meerdere plekken in de tekst een optie tot solliciteren toe. Sluit de vacature af met een oproep om vandaag nog te solliciteren.

 

Vraag een adviesgesprek aan

 

Heb je vragen over onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op voor een adviesgesprek. Wij nemen binnen één werkdag contact met je op.

Alle velden zijn verplicht.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

*Verplichte velden