6 tips om vacatureteksten te verbeteren en meer kandidaten aan te trekken


Saai, cliché en veel te uitgebreid. Al scrollend door de dertien-in-een-dozijn vacatureteksten vallen kandidaten bijna in slaap. En als je vacatureteksten al stoffig en saai zijn, dan is het niet gek dat kandidaten denken dat dit ook geldt voor je bedrijf. Jouw vacaturetekst kan zomaar de reden zijn waarom je zo weinig interessante sollicitaties ontvangt. Werk aan de winkel dus! Met betere teksten krijg je betere respons en ben je een stap dichterbij het vinden van die ene perfecte kandidaat. We delen zes tips om eenvoudig je vacatureteksten te verbeteren.

Tip 1 Spreek de lezer aan

Om de juiste mensen binnen te halen, moet je de juiste mensen aanspreken. Wat wil jouw doelgroep lezen? Niet alleen wat de functie inhoudt, maar ook wat jij te bieden hebt. Verdiep je in de drijfveren van jouw ideale kandidaat: waarom wil hij of zij bij jou werken? Vraag bijvoorbeeld aan je eigen medewerkers met een soortgelijke functie wat hen het meest aanspreekt in hun baan. Deze informatie mag zeker niet ontbreken in de tekst. Vertel ook welke extra’s je te bieden hebt. Kunnen medewerkers bijvoorbeeld trainingen volgen of hebben zij de mogelijkheid om zelf hun tijd in te delen?

Als extraatje kun je je medewerkers aan het woord laten door bijvoorbeeld een quote inclusief een foto toe te voegen. Dit maakt het verhaal niet alleen geloofwaardiger maar ook persoonlijker. De kandidaat kan direct zien wie zijn/haar collega wordt.

Tip 2 Zorg voor een goede opbouw

Start de vacaturetekst met een concrete functieomschrijving. Vervolgens vertel je aan welke eisen een kandidaat moet voldoen: welke opleiding, hoeveel ervaring en over welke vaardigheden en eigenschappen moet hij of zij beschikken. Hierna kun je iets vertellen over je bedrijf: hoe is de sfeer, de cultuur en wat maakt dat mensen er willen werken? Schrijf vervolgens wat je te bieden hebt: voor wat betreft salaris, werktijden en vakantiedagen, maar bijvoorbeeld ook of er doorgroeimogelijkheden zijn. Kortom, niet alleen zeggen wat je komt halen, maar juist ook wat jij de kandidaat brengt.

Tip 3 Houd het kort

Lange lappen tekst kunnen de lezer afschrikken. Door de vacaturetekst kort en overzichtelijk te houden, kun je voorkomen dat mensen direct stoppen met lezen. Dat doe je zo:

  • Zorg dat de tekst niet langer is dan één A4
  • Gebruik korte alinea’s, tussenkopjes en opsommingen
  • Houd je zinnen kort en actief

 Tip 4 Vergeet de voor de hand liggende informatie niet

Uit onderzoek blijkt dat het ontbreken van informatie een belangrijke ergernis van sollicitanten is. Check daarom of de volgende informatie in je vacature staat: je bedrijfsnaam, locatie, branche, het aantal uur per week en per wanneer je iemand zoekt. Vertel ook tot wanneer mensen kunnen solliciteren en wanneer ze een reactie kunnen verwachten. Vermeld altijd een contactpersoon, zodat sollicitanten weten bij wie ze terecht kunnen met vragen.

Tip 5 Zet aan tot actie

Het doel van je vacature is dat de kandidaat gaat solliciteren. Maak dit daarom zo makkelijk mogelijk. Geef duidelijk aan hoe hij of zij moet solliciteren (bijvoorbeeld via een link of per e-mail) en wat je verwacht (bijvoorbeeld een cv en motivatie). Of nog beter, sluit de vacature af met een button ‘solliciteer nu’.

Tip 6 Maak je vacature vindbaar

Een goede vacaturetekst is één ding, maar minstens zo belangrijk is dat mogelijke kandidaten jouw vacature weten te vinden! Waar zoekt jouw ideale medewerker naar vacatures? In de krant, vakbladen, op vacaturesites of social media? Vraag aan je medewerkers waar zij zouden zoeken en plaats hier jouw vacature.
Bij online vacatures is het daarnaast belangrijk dat ze goed vindbaar zijn via zoekmachines en vacaturesites. Gebruik hiervoor een duidelijke en bekende functietitel. Zoek eventueel in LinkedIn naar de meeste gebruikte functietitel in Nederland en controleer of er synoniemen zijn. Zo kan een accountmanager ook vertegenwoordiger of verkoper genoemd worden.

Verwerk de functietitel in de titel van de pagina, in de eerste alinea van de tekst en in tussenkopjes.

En tot slot… spread the news! Je medewerkers zijn ambassadeurs van je bedrijf. Vraag hen dus ook om de vacature te delen in hun netwerk.
Jij kunt aan de slag. Laat die sollicitanten maar komen!