Wat is de inlenersbeloning?

Als ondernemer krijg je te maken met de inlenersbeloning op het moment dat jij personeel wilt gaan inlenen via een uitzendbureau. De inlenersbeloning zorgt er namelijk voor dat de uitzendkracht hetzelfde salaris verdient als personeelsleden die jij eventueel zelf al in dienst hebt of zoals die in de cao van de inlener staat.

Meer dan alleen het salaris

De inlenersbeloning is een term die oorspronkelijk voorkomt in de ABU en NBBU-cao en wordt ook wel loonverhoudingsvoorschrift genoemd. De inlenersbeloning gaat over het toepassen van de beloningsmethodiek van de inlener (de opdrachtgever), wat dus verder gaat dan alleen het salaris.

Wat betekent dit voor jou, als de opdrachtgever? Dat de beloningen voor de uitzendkracht hetzelfde moeten zijn als de beloningen voor jouw eigen personeel:

  • Het geldende periodeloon in de schaal
  • ADV/ATV dagen
  • Toeslagen voor overwerk
  • Toeslagen voor verschoven uren
  • Toeslagen voor het werken in onregelmatigheid (waaronder feestdagen) ploegentoeslag
  • Initiële loonsverhogingen, kostenvergoedingen en periodieken.

Hoe zit het met de verschillende cao’s?

Om de inlenersbeloning goed te begrijpen en goed toe te kunnen passen, is het ook van belang dat je kennis hebt van een aantal verschillende cao’s. Er ontstaat nog al eens verwarring over de cao die uitzendondernemers voor de uitzendkrachten moeten hanteren. Voorheen waren er twee cao’s, de ABU en de NBBU, waarin alle rechten voor uitzendkrachten stonden beschreven. Sinds 30 december 2019 zijn deze twee cao’s samengevoegd. Dit betekent voor de uitzendkrachten een betere rechtspositie, meer werkzekerheid en begeleiding om duurzaam inzetbaar te blijven.

Maar wat betekent dit voor de inlenersbeloning? De inlenersbeloning is, zoals hierboven genoemd, de beloningsmethodiek voor jou als opdrachtgever. Voor alles wat hier buiten valt worden de ABU en NBBU cao gehanteerd. Dit betekent dus dat niet jouw volledige cao overgenomen hoeft te worden door een uitzendbureau. Doordat zaken als pensioen en vakantiedagen overgenomen worden uit de ABU of NBBU cao ontstaan er soms gekke situaties binnen het bedrijf. Want dit kan dus betekenen dat 5 mei wel een vrije dag is voor de werknemers die jij in eigen dienst hebt, maar niet voor de werknemer die wordt ingeleend. Dit komt omdat 5 mei in de ABU-cao maar eens in de vijf jaar als een officiële vrije dag wordt gezien.

Wil jij niet voor verrassingen komen te staan en zeker weten waar jij aan toe bent op het moment dat je een nieuwe werknemer aanneemt? Neem dan contact op met één van onze adviseurs. Met onze kennis van meer dan 140 verschillende cao’s helpen we je graag op weg.

Voorgestelde berichten:

 

Jouw eerste factuur opstellen: alles wat je moet weten

Jouw eerste factuur opstellen: alles wat je moet weten

Als (startende) ZZP’er krijg je er hoe dan ook mee te maken, het versturen van jouw eerste factuur. Dit is natuurlijk goed nieuws, want dit betekent dat jij de opdracht hebt afgerond en hier betaald voor krijgt. Maar hoe stel je zo’n eerste factuur nou eigenlijk op? En wat moet er allemaal op staan? We leggen het je in dit blog allemaal uit.

Lees meer
Wat houdt de wet DBA in?

Wat houdt de wet DBA in?

Als een opdrachtgever een ZZP’er inhuurt voor een specifieke opdracht zitten hier bepaalde regels en voorwaarden aan vast. De wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) beschrijft deze regels en de arbeidsrelatie die de ZZP’er en opdrachtgever met elkaar aangaan. Omdat de wet DBA vaak nog onduidelijkheid schept, vertellen wij er alles over in dit blog.

Lees meer